Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Средната цена на нивите в област Силистра е скочила с 426% за последните 10 години

Инфлацията изправя ръст в страната и се осеща от всички по джобовете.

Във връзка с възстановяване на световната икономика и ръста на енергийните носители цените на основни продукти и не само на тях вървят нагоре.

Банките в страната спряха да приемат депозитите и това накара хората, имащи свободни финасови средства, да инвестират в недвижима собственост, преди инфлацията да им "изяде" спестяванията.

Да купиш нещо на ниска цена, след което да го продадеш по-скъпо, е принцип зад всяка успешна сделка.

Инвестицията в земеделска земя отговаря напълно на този принцип, тъй като може да носи доходност, която да изненада и най-големите песимисти. Особено, ако имат нужното търпение. Преди десетилетие за никого у нас не беше тайна, че вложението в земеделска земя носи гарантирана печалба в дългосрочен план, тъй като растежът на средните цени стартира от много ниска база.

На база данните на Националния статистически институт от КВОРУМ проверихме поскъпването на земеделската земя в Силистренско за периода 2010-2020 година, на фона на официалната инфлация за периода в размер на 14.3%.

Средната цена на сделките с ниви в Силистренско е скочила с цели 426% спрямо 2010 година или 5.2 пъти до цена от 1452 лв/дка. За сравнение преди десетилетие цената на декар е била едва 276 лева.

Това ни подрежда на 2-ро място по доходност за 10 години от 1 декар, като преди нас само в Шумен с ръст от 464.3% за периода до цена от 1044 лв/дка, сочат изчисления на база данните на НСИ. Преди десет години декар нива в региона на Шумен е струвала средно едва 185 лева или 5.6 пъти по-малко.

Facebook коментари