Понеделник, 23 Май 2022 г.

В Силистренско почетохме героите на Тутраканската епопея

Днес на 5 септември 2021 г. в Мемориален комплекс "Военна гробница 1916 г." – с. Шуменци, община Тутракан се проведе възпоменание за 105-ата година на Тутраканската епопея на Добруджанския фронт по време на Първата световна война. По покана на организационния комитет и община Тутракан в него участваха представители на различни институции.

Сред тях бе и Областна администрация Силистра, представена от областния управител Ели Тодорова, от чието име бе прочетен специален адрес до участниците в проявата, както и от Минчо Йорданов – заместник-областен управител. Послание до всички - организатори и участници, бе прочетено и от министър-председателя Стефан Янев. В отделен момент бяха поднесении венци и цветя на изградения през 1922 година паметник обелиск, на който и днес могат да се прочетат, изписани на български, румънски, немски и турски езици, следните думи: "Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за тяхното си отечество".

Заупокойната литургия на отец Илия Тонков от Русенска епархия и речта на кмета на общината д-р Димитър Стефанов преминаха с участието на народния представител Тодор Тодоров, на представители на Министерство на отбраната и негови структури по места, на общини от различни региони, на православното и на мюсюлманското вероизповедания, както и на много граждани, имената на чиито предци са изписани върху многобройните стели.

Военният ритуал бе изпълнен от курсанти от Велико Търново и от бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ "Васил Левски", с участието и на други военни дейци. Мнозина от присъстващите запалиха свещ в памет на загиналите воини и офицери в параклиса "Св. Георги Победоносец", който е част от територията на мемориала. От чужбина присъствието бе от страна на представители на Генерално консулство на Турция в Бургас и на Асоциация на ветераните "Култ към героите" от Констанца, Румъния.

Facebook коментари