Събота, 20 Април 2024 г.

Професор Георги Атанасов: Тези дни се навършиха 1340 г. от създаването на Дунавска България

"Тези дни се навършиха 1340 г. от създаването на Дунавска България, а тази година се навършват още 1300 г. от кончината на кана на България и кесаря на Византия Тервел и 1320 г. от кончината на баща му кан Аспарух." разбираме от пост в социалната мрежа на силистренския археолог професор Георги Атанасов.

Преди дни на 9-то издание на Средновековния събор-фестивал "Дни на предците – Плиска 2021", който се проведе на 7 и 8 август в Археологическия резерват "Плиска", стартира с научна конференция на тема "1340 г. от създаването на българската държава и 1300 г. от кончината на Кан Тервел - Спасителят на Европа", Презентацията беше изнесена от проф. Георги Атанасов заедно с доц. д-р Павел Георгиев.

"Малко са древните държави, каквато е Нашата, които знаят датата и годината на своето Рождество, каквато е Дунавска България. Благодарение на участника на Шестия вселенски събор в Константинопол Константин от Апамея /в Сирия/, знаем че на 9 август 681 г. тя е юридически факт. Подписан е договор, който я легализира. И тожва не е обичайния федератски договор, каквито Империята сключва вече 3 века с варварски народи, а мир без аналог, както го определя западноевропейския хронист Зигеберт и самия Констаантин от Апамея - пряк учъстник и съвременник на събитието. Още преди 10 г. гръцкия историк Филип Филипу ни обърна внимание на това - Договорът между Аспарух и Константин Погонат не е обичайният федератски договор, а реален междудържавен мирен договор. Иначе Аспарух овладява Добруджа и С/И България още 678/9 г., сразява армията на Константин Погонат (иначе способен император, добър войн разбил на няколко пъти всесилните араби) в Дунавска Делта при първата си резиденция до Никулицел през 680 г. Държавата обаче, Дунавска България (преди това и след това има и други български държави и специално Велика Кубратова утвърдена след победата над Аварския каганат около 635 г. и призната от Византия с федератски договор) е юридически факт след 9 август 681 г. - поне в международния правен мир!" четем в профила на известния силистренски историк.

Facebook коментари