Събота, 25 Март 2023 г.

Преди 5 години: Силистренска гимназия на протест, след като училището осъмна с двама директори

Продължаваме да припомняме в КВОРУМ за изминали събития и случки преди години, които са били отразявани на сайта, и са получавали значим обществен резонанс.

Скандал избухна след конкурса за директор на Професионалната земеделска гимназия в Силистра преди 5 години. Учители барикадираха входа на училището, за да не допуснат назначената в петък за директор Мария Илиева. В същото време претенции за поста има и Ирена Маринова, която първа го спечелила. От Регионалния инспекторат, където е подписан договорът на новия директор, са призовали учителите да изчакат казусът да бъде разрешен от Министерството на образованието.

По първоначалните резултати на конкурса са се явили петима кандидати за директор, а победител е била Ирена Маринова и за това я уведомили с писмо. 24 часа след това обаче тя получила второ писмо – че комисията прави корекция на резултата и мястото печели Мария Илиева. И двата документа са с един и същ изходящ номер.

"Вашият окончателен резултат е сто точки, но не сте класирана на първо място – комисията класира на първо място госпожа Мария Ангелова Илиева, като ви поздравява за получения висок резултат поднася извинения за допусната техническа грешка по отношение на класирането", чете писмото Ирена Маринова.

Юристи твърдят, че според чл. 96 от Кодекса на труда Ирена Маринова е в трудово-правни отношения със своя работодател от момента, в който е била уведомена, че печели конкурса. Това води до парадокса, при който училището има двама законни директори.

Цялата новина ТУК.

видео на БНТ2

Facebook коментари