Четвъртък, 20 Януари 2022 г.

ПЗГ - едно училище, двама директори!

Скандал избухна след конкурса за директор на Професионалната земеделска гимназия в Силистра. Вчера учители барикадираха входа на училището, за да не допуснат назначената в петък за директор Мария Илиева. В същото време претенции за поста има и Ирена Маринова, която първа го спечелила. От Регионалния инспекторат, където е подписан договорът на новия директор, са призовали учителите да изчакат казусът да бъде разрешен от Министерството на образованието.

По първоначалните резултати на конкурса са се явили петима кандидати за директор, а победител е била Ирена Маринова и за това я уведомили с писмо. 24 часа след това обаче тя получила второ писмо – че комисията прави корекция на резултата и мястото печели Мария Илиева. И двата документа са с един и същ изходящ номер.

"Вашият окончателен резултат е сто точки, но не сте класирана на първо място – комисията класира на първо място госпожа Мария Ангелова Илиева, като ви поздравява за получения висок резултат поднася извинения за допусната техническа грешка по отношение на класирането", чете писмото Ирена Маринова.

Учителите са готови да протестират по всички законни начини, но са категорични, че няма да допуснат новия директор в сградата. Те подписаха декларация, в която твърдят, че конкурсът е бил грубо опорочен и манипулиран. Юристи твърдят, че според чл. 96 от Кодекса на труда Ирена Маринова е в трудово-правни отношения със своя работодател от момента, в който е била уведомена, че печели конкурса. Това води до парадокса, при който училището има двама законни директори.
информация на БНТ2

Facebook коментари