Понеделник, 23 Май 2022 г.

В Силистренско се проведе Втори национален събор на староселци

Втори национален събор на староселци се проведе в Силистренско. Тази година трябваше да е с участието на 9 населени места с името Старо село в България и още пет от Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Молдова.

Акцент на фестивала бе пресъздаването на традиционна българска сватба с реални младоженци.

Пет са селата у нас с името Старо село. Има и още няколко, които са с близки имена като Старосел, Староселище и Староселци.

Пет са открити и в чужбина, но в празника се включиха само румънските староселци.

Друга връзка между нашите и чуждите села, освен името няма, поясни Цветанка Николова от Сдружението организатор и домакин в Старо село, Тутраканско.

Но пък имат мото, което ги обединява - че корените на староселеца са по-силни от крилете му.

"След първия събор на Староселци, който беше изключително успешен преди две години, се оказа, че има много идеи къде може да се надгражда това мероприятие като вече в организирането се включва не само нашето Старо село като домакин, а и старите села, които бяха на първото издание на събора, също помагаха в организацията. За тазгодишното издание на събора идеята за надграждане беше да поканим стари села от чужбина. Успяхме да се свържем със Сърбия, Молдова, Гърция и Румъния. Но поради изключително сложната обстановка с Covid-19 пандемията не само в България, но и в чужбина на чужденците им се оскъпяваше с 90 евро за PCR", каза за БНР Николова.

Снимка и текст: Незабравка Кирова, видео: Любомир Добрев.

Facebook коментари