Сряда, 01 Декември 2021 г.

Проф. Несрин Йозьорен разказа за премеждията си по време на Възродителния процес в Силистра

Преди близо един месец в "Кворум" разказахме за Българска следа в разработка на ваксината срещу COVID-19 в Турция. Ръководителят на тази ваксина е българска изселничка от Силистра проф. д-р Несрин Йозйорен.

Телевизия "България он ер" разказа историята на проф. Несрин Йозьорен, която напуска България след Възродителния процес и стига от Силистра до ръководна позиция в престижния Босфорски университет в Истанбул.

30 години, след като напуска по принуда България, проф. д-р Йозьорен е ръководител на Катедрата по "Генетика и молекулярна биология" на Босфорския университет. Заедно със свои колеги разработват така наречената "протеинова ваксина" срещу Ковид-19.

"Това е патентована нова технология. Ние ще използваме един протеин от човешкия геном – ASC. Този протеин има възможност да прави микросфери в човешките клетки. Протеинът играе ключова роля при борбата с вирус или микроорганизъм", обясни проф. д-р Несрин Йозьорен.

Учените обаче забелязват и друга негова функция. Оказва се, че той може да бъде много добър носител на антиген в тялото.

"Когато дадем микросферите с парче на коронавируса - нашата имунна система ще я запознае като враг, нашата имунна система ще направи антитела", допълни тя.

Проф. Йозьорен споделя, че протеиновата ваксина ще бъде много по-безопасна от останалите препарати.

"Мислим, че е по-безопасна, защото няма аденовирус, какъвто използват в AstraZeneca и тъй като е наш протеин от имунната система – не очакваме трагични реакции, но това трябва да се види при тестванията при хората", поясни тя за BGONAIR.

Днес проф. Йозьорен е покорила научните среди в Турция. Зад успеха ѝ обаче се крие труден и изпълнен с препятствия живот. Като тийнейджър е отличничка в училището си в Силистра - до Възродителния процес. Тогава животът ѝ претърпява внезапен завой. Несъгласна с промяната на имената на турците в България, иска да създаде организация в знак на протест. Идеята ѝ така и не се реализира, но води до своите последствия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Facebook коментари