Петък, 21 Януари 2022 г.

Родена в Силистра професорка ръководи екипа разработващ турската ваксина против COVID-19

Българска следа в разработка на ваксината срещу COVID-19 в Турция. В южната ни съседка в момента се работи по създаването на два вида ваксини – интраназална, във вид на спрей, която е във фаза 1, и инактивна, която е във фаза 2. Ръководителят на тази ваксина е българска изселничка от Силистра, заяви д-р Танер Чавуш от Бурса пред Нова телевизия.

Това е проф. д-р Несрин Йозйорен, специалист по молекулярна биология и генетика в университета Богазичи, Истанбул.

Тя е начело на екипа, който работи по проект за създаването на лекарство и ваксина за справяне с епидемията от новия коронавирус.

"Предвиждаме до четири месеца да създадем лекарство срещу новия коронавирус, а до една година да предложим и ваксина", заяви , в интервю пред турската медия Хаберлер.

Професорката, разказва, че от 15 години в специализираната лаборатория към университета работят по тези проблеми.

"Постигнахме много добри резултати, които ни дават увереност. Хората искат веднага ваксина, но това не е възможно. Коронавирусът се появи едва преди три месеца. Смятаме, че работата ни по създаването на лекарство срещу коронавируса ще продължи поне четири месеца, а до една година ще може да предложим и ваксина. Положителният момент е, че едва сега хората осъзнаха значението на ваксините", казва тя.

По инициатива на пет от водещите асоциации на микробиолозите в Турция, на една от които проф. д-р Несрин Йозйорен е президент, към момента имало над пет хиляди доброволци, готови да се включат в изпитанията. В рамките на мерките срещу Ковид-19 в Турция бе създаден консорциум, оторизиран за проектите за изнамиране на лекарства и ваксина срещу коронавируса. Проектите, след съответното одобрение, се финансират от финансовото министерство, обяви тези дни здравният министър. Проф. д-р Несрин Йозйенер посочва, че особено важно е да се установи геномът на вирусите и да се покаже как те са се развили.

Ученият смята, че не съществува връзка на новия коронавирус с кръвната група на пациентите. Добрата новина е, че очакваме инфектирането да намалее през лятото. Лошата новина е, че коронавирусът може да стане по-смъртоносен чрез мутация, казва тя.

Считана за един от най-добрите микробиолози на Турция, проф.д-р Несрин Йозйонер е с изселническо потекло от България, родена е в Силистра. Заедно с родителите й са едни от първите български турци, които властите изселват принудително във Виена през месец май 1989 г. След като по-късно пристигат в Турция, тя завършва гимназия и взима изпитите за специалността Молекулярна биология в университета Богазичи, едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Защитава докторантура в Америка. След като се връща в Турция, оглавява лабораторията по молекулярна биология и генетика на университета, където осъществява редица успешни проекти. С подкрепата на държавата лабораторията работи по проект за лекарство и ваксина срещу Ковид-19.

"В тези изключително трудни дни, когато човечеството се бори срещу смъртоносния коронавирус, смятам, че има много голяма нужда именно от биолозите, те да говорят, защото те познават най-добре природата на вируса", казва проф.д-р Несрин Йозйерен.

Facebook коментари