Сряда, 14 Април 2021 г.

Предлаганите промените в Закона за тютюна на силистренският депутат Стефан Господинов ще вдигнат изкупните цени на суровината (видео)

Зад недоволството на тютюнопроизводителите за по-високи изкупни цени всъщност се крие един далеч по-сериозен проблем. "Между отделните купувачи има картелни споразумения, които нарочно занижават изкупните цени и оттам идват бедите на самите производители", обясни Фикрет Бекир - зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

В момента те не могат да продават продукцията си на чужди фирми, които им предлагат най-високи цени.

Според вносителя на промените в Закона за тютюна Стефан Господинов от ГЕРБ ключовата дума за решаване на проблемите на тези земеделци се нарича либерализация на пазара.

Ако промените в закона проработят, държавата донякъде ще компенсира неуспехите си в търсене на алтернатива на тютюна. Всъщност истината е, че хората не са склонни да сменят поминъка си.

За да получат реална цена за продукцията си, земеделците разчитат на търговци от Украйна, Гърция и Италия. Стъпването им на българския пазар ще стане възможно след промените в закона.

Информация бТВ

Facebook коментари