Сряда, 02 Декември 2020 г.

Областният управител д-р Янков се включи в ел. преброяване. През 1975 година сме били 175 хил., очакванията са сега да сме към 125 хил. (видео)

Областният управител д-р Владимир Янков се включи в 17-тото националното преброяване на населението и жилищния фонд по електронен път, съобщиха от областна администрация. Днес (1.02. 2011 г.) в присъствието на журналисти, д-р Янков успешно направи своята регистрация в сайта на Националния статистически институт. Той призова всички служители в държавната администрация и общините да се възползват от възможността и да "се преброят" он-лайн от 01 до 09.02.2011 г. "Така ще дадем своя принос към опасване на стотици дървета и ще спестим време", аргументира се д-р Янков.
Демонстративното участие на областния управител бе предшествано от пресконференция, на която председателят на областната комисия по преброяването –зам. Областният управител Денка Михайлова и директорът на териториалното статистическо бюро в Силистра Стефка Малчева, представиха както статистически данни от предходни преброявания, така и насоки за безпрепятствено осъществяване на тазгодишното:
Информационната система "Е-преброяване’ беше отворена днес в 00.00 часа и ще е активна до 24.00 часа на 9 февруари.
Въвеждането, за първи път в нашата практика, на преброяване чрез интернет, което стартира днес, предоставя възможности за всички българи да попълнят преброителната карта по електронен път.
Предимствата на "Е-Преброяване" са:
- възможност да се прекъсне и да се продължи на следващия ден;
- пести се лично време;
- на преброителя, който дойде, ще се даде само код и външен човек няма да влиза в жилището;
- пести се хартия; (преброителните комплекти, които ще бъдат използвани в "Преброяване 2011" за област Силистра тежат над 1 тон и половина)
- ще се улесни и ускори въвеждането на данните от преброяването.
Попълнените по електронен път данни ще имат защита като тази, с която са обезпечени банковите преводи.
Особеното е, че с една регистрация може да се преброи само едно жилище и лицата, които живеят в него. За преброяване на друго жилище и лицата, които живеят в него (например на родителите), трябва да се направи нова регистрация с личните данни на едно от лицата, които ще преброяват.
При успешното попълване на преброителната карта, лицето ще получи уникален код на своя е-mail, състоящ се от 10 знака.
Преброителят ще има възможност да разпознае валидния от невалиден уникален код, когато някой, без да е попълнил електронен въпросник, подаде за код свободна комбинация от 10 знака.
Допълнителна информация:
През месец септември 2010 г. се проведе пробно преброяване и то показа, че българските граждани проявяват интерес към електронното преброяване - успешно се преброиха 23 743 души от цялата страна.
От област Силистра успешно преброените лица по интернет тогава са 202 (96 мъже и 106 жени), живеещи в 78 домакинства. Броят на успешно преброените жилища в областта е 76.
При последното Преброяване, проведено през 2001 г., населението на област Силистра е било 142 000 души по постоянен адрес, а населението в гр. Силистра – 41 952 души. Най-много сме били през 1975 г. – 175 574 души.
За последните 10 години, в резултат на отрицателните демографски и миграционни процеси населението на страната, в частност и на област Силистра - намалява. Колко сме, ще разберем като приключи преброяването.
Класическото Преброяване на населението и жилищния фонд с хартиени преброителни карти ще започне в 8.00 на 10 февруари и ще завърши на 28 февруари 2011 г. в 20.00 часа.
За първи път България провежда преброяване на населението и жилищния фонд като страна членка на ЕС, в изпълнение на един общ регламент, който се отнася за всички страни членки на Европейския съюз.

Facebook коментари