Четвъртък, 09 Декември 2021 г.

След сланите в Силистренско идва циклона Тошко Африкански с гръмотевични бури

Събота и неделя предстои захлаждане и ще вали в Североизточна България, включително и в област Силистра.

Цяла следваща седмица времето ще бъде с валежи, от началото на месеца сме 2,5 градуса под нормата, заяви в предаването "Тази сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.

Това не се е случвало отдавна, като вземем и студения март месец, така се събират два месеца, които може би 25 години не е имало, коментира той.

"Не само ние пострадахме, френските лозари пострадаха много – между 25% и 80% от насажденията са понесли жестоки слани и се предполага че част от реколтата ще бъде унищожена, а останалата ще е с компрометирано качество", посочи климатологът.

Ниските температури край Дунава попариха жестоко ранните сортове кайсии. За това можете да прочете повече ТУК.

"В Москва обаче температурата е 21 градуса – рекорд от 140 години. Това е противовес на студеното нахлуване в Европа", обясни той.

Събота и неделя предстои захлаждане и ще вали, а в понеделник ни очакват ниски температури, прогнозира проф. Георги Рачев.

"Африкански циклон, тип Тошко Африкански, ще премине през Източна България. Ще има гръмотевични бури, ще валят интензивни дъждове. Той се измества на североизток много бързо и във вторник другата седмица няма да има толкова съществени валежи", отбеляза климатологът.

По думите му следващият петък все пак температурите ще стигнат 17 – 18 градуса, ще се стопли, но продължава да бъде по-студено за сезона.

Затоплянето ще започне към 22 април и ще продължи до 1 май, когато прогнозата е за гръмотевична дейност и валеж по обяд.

Facebook коментари