Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Слана попари кайсиите в Силистренско

Ниските температури край Дунава са попарили ранните сортове кайсии, съобщава сайта agri.bg . В земеделската кооперация "Нива – 93" в силистренското село Проф.Иширково се отглеждат 2000 дка овощни градини, 1250 дка от които са заети с кайсии. Падналите през последните няколко дни нощни температури от минус 4-5 градуса се оказват фатални за по-рано цъфналите дръвчета, уточнява председателят Велика Славова. Част от цветчетата на кайсиите са почернели и няма да дадат плод.

От кооперацията са подали сигнал до ОД "Земеделие" в Силистра. Очаква се комисия да обходи овощните градини и да констатира какъв е процентът на измръзналите плодни овошки. В някои землища на Силистренска област в градините има поражения на 100 %, допълни Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации край Дунава.

Близо 20 000 дка са насажденията с кайсии в Силистренска област. В целия регион през 2020 г. беше отчетена слаба реколта. Причината – сланитe и отрицателните нощни температури.

"През пролетта на миналата година кайсиите бяха осланени, а след това като втора вълна дойдоха късните повратни студове и изцяло ги компрометираха. Цялата ни площ от 1250 дка с кайсии пропадна", допълва Велика Славова. Очертава се 2021 г. да бъде поредната, която ще донесе загуби от овощните градини.

На този етап са попарени само ранните кайсии. Прасковите, сините сливи и ябълките нямат поражения, тъй като още не са в масов цъфтеж, пояснява Славова. За да се "спаси" от капризите на природата и станалите вече постоянни пролетни студове, стопанката ще застрахова продукцията си. След 20 април всички стопани имат възможност да направят това. Този срок е определен от застрахователните компании, които покриват риска от измръзване, попарване, осланяване, проливен дъжд, градушка, наводнения и дори пожар.

Застрахователните полици покриват унищожаването на реколтата и направените разходи по ограничаване на вредите вследствие на природните катаклизми за периода от 20 април до 1 октомври.

Facebook коментари