Неделя, 06 Декември 2020 г.

Заседава Областната преброителна комисия. От 1 февруари се броим електронно, а от 10 февруари класически

Областната комисия по преброяване на населението и жилищния фонд, председателствано от зам. Областния управител Денка Михайлова проведе днес (28.01. 2011 г.) редовното си заседание, съобщиха от областната управа.
На него секретарят на комисията – директорът на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Силистра Стефка Малчева представи текущата информация, свързана с процесите на окомплектоване на съставите от преброители и контрольори в отделните общини на област Силистра.
Във всички общини на област Силистра са проведени обучителните съвещания с одобрените преброители, контрольори и резерви (на 20.01. – Дулово и Алфатар, на 22.01. – Тутракан, на 24.01. – в Главиница, на 25.01. – в Ситово и Силистра – град, на 26.01. – в Силистра – села и Кайнарджа.), като те са запознати със законодателната рамка на Преброяване 2011 и с Указанията за попълване на анкетната карта. Раздадени са им и списъците с преброителните участъци, за да знае предварително всеки преброител своя район.
На 1.02. 2011 г. преброителите и контрольорите ще получат служебните си карти и архивните кутии. Това не се прави предварително, за да се предотвратят евентуални злоупотреби, уточни Стефка Малчева.
Хората могат да са спокойни, че няма да има злоупотреба с данните, които предоставят по време на преброяването, тъй като всеки преброител, при подписване на договора си с НСИ, подписва и клетвена декларация. Ако има нарушение, Законът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България предвижда и санкции -– глоби, съгласно разпоредбите на чл.36 и 37 от същия закон.
При посещение в домовете, преброителите трябва да представят служебна карта със снимка. При съмнение, гражданите ще имат възможност на единен телефонен номер за цялата страна – 0 700 16 310 (на цената на един градски разговор) да проверят дали лицето е в списъците на преброителите за негови район.
Преброяване 2011 официално започва в 00.00 ч. на 1 февруари 2011 г. то е 17-то поред в България след Освобождението, но за първи път имаме възможност да се преброим и по електронен път. Всеки, който цени времето си и природата, може да попълни он-лайн анкетната карта в интернет-страницата на Националния статистически институт на адрес www.nsi.bg. Картата ще е активна 24 часа в денонощието до 00.00 часа на 9 февруари 2011 г.
Електронният въпросник е идентичен преброителната карта.
Председателят на комисията – зам. Областният управител Денка Михайлова препоръча на всички служители в държавната и общински администрация да участват в електронното преброяване.
Класическото преброяване ще започне на 10 февруари.

Facebook коментари