Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Доростолският митрополит Яков: Не бъдете гонители Христови, а достойни негови последователи!

След като вчера на един от най-светлите църковни празници - "Благовещение" един глас не стигна при гласуването на общинския съвет в Силистра да се даде старт на храма "Св. Равноапостоли Константин и Елена" в село Айдемир, от Доростолската света митрополия излязоха с официално становище. То е адресирано до Председателя на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова.

"КРОТЪК ОТГОВОР ГНЯВ ОТВРЪЩА, А ОБИДНА ДУМА ЯРОСТ ВЪЗБУЖДА" *

"Каква вреда може да е за обществото построяването на нов Православен храм? На кого пречи? Защо не се вижда желанието на православните вярващи да си имат църква? Какво неморално и вредно има в това? Една педя земя ли ще ощети Силистра?" пита Доростолският митрополит Яков в позицията на православната църква в Силистра.

"Не ми се иска да вярвам, че живеем в годините, когато църквата беше Гонена и преследвана. Не ми се иска да вярвам, че църквата е заложник на политически интереси. Не ми се иска да вярвам, че живеем във време, когато най-ценното е финансовият интерес. Не ми се иска да вярвам, че в дни на свобода може да се ограничи вярата на православните жители на с. Айдемир." се казва още в позицията.

В неговия край той призовава: "Затова се обръщам към Вас, уважавани от мен Общински съветници на гр. Силистра – преразгледайте решението си от днес, ден Благовещение и дайте своя глас Това Богоугодно дело да продължи и заедно с Вас в мир и любов помежду си да осветим църква "Св. равноапостолни Константин и Елена" с. Айдемир."* Заглавието е взето от притча 15:1 на Светата книга

Facebook коментари