Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Днес започна строителството на църквата "Св. св. равноапостоли Константин и Елена" в квартал "Деленки" на село Айдемир

Днес започна строителството на църквата "Св. св. равноапостоли Константин и Елена" в квартал "Деленки" на село Айдемир.

Инициативата за изграждането на храма е на Тодор Тодоров, водач на листата на ГЕРБ-Силистра. Тодоров е определян като най-големият благодетел и строител на храмове в Доростолската епархия.

Поради наложените противоепидемични мерки, събитието се проведе без литийно шествие. За да бъде спазена традицията, ще бъде поставен олтарен камък и ще има водосвет от Доростолския митрополит Яков, заедно с духовници от епархията.
Теренът от 540 кв. м., отреден за построяването на църквата в квартал "Деленки", е предоставен от Община Силистра.

Намира се зад старческия дом в квартала в близост до намиращата се в същия район спортна площадка.
Проектът за храма е предоставен на митрополита на Доростолска епархия, предвид необходимостта от каноничната защитеност и проектно-сметна документация.

След построяването комисия ще одобри дейностите, след това се преминава към освещаване.
Ще бъдат спазени всички изисквания за изографисването - специално измазване, с което да се гарантира, че иконите ще устоят на влиянието на времето.

От 1828-1829 г. е единственият в момента в село Айдемир стар православен храм към Българската патриаршия, именуван "Света Тройца" от своите основатели - руски войници.

В близката местност "Кълнежа" е единственият манастир в рамките на епархията - "Покров Богородичен", който е от 90-те години на миналия век.

В село Айдемир - на територията на бившето село - настояща махала с име Татарица, населена с наследници на казаци - липовани, е храмът, носещ също името "Покров Богородичен", който обаче е на подчинение на Православна старообрядческа Славка епархия със седалище град Тулча в Република Румъния.

Facebook коментари