Понеделник, 24 Юни 2024 г.

Силистренският театър влиза в интернет

Наскоро Съюз на артистите в България подписа Меморандум за сътрудничество с Националната културната стрийминг платформа 7arts.bg, научи силистренският блог Версинаж (Versinaj).

Целта е двете организации да разпространяват инициативи, практики и идеи, формиращи националната културна политика, както и определящи развитието на сценичните изкуства в България. Обсъдена е възможността за изготвяне на цялостна стратегия за развитие на онлайн театъра за достигане дистанционно до нови публики по целия свят.

Национална културна платформа 7Arts.bg обединява изкуството на множество държавни и независими театри, опери, популярни български музиканти, представя най-доброто от новото българско кино, балет и перформативни изкуства, комедийни спектакли, изобразителни и фотоизложби, съвременно изкуство. Тя превъплъщава идеята за "творчество без граници", а именно – добавена артистична стойност и представлява отличен пример за концептуален проект, разработен на базата на коопериране и дигитално свързване, представящ многообразие от артистични интерпретации и подходи. В това виртуално пространство седемте жанра на изкуството под своята обединена форма са достъпни за всички в най-безкомпромисното си качество и биха могли да се потребяват отвсякъде и по всяко време – ключова функционалност, която обуславя и мотото на 7Arts.bg – "Изкуството през нов поглед". 7Arts.bg се осъществява с подкрепата на Народен Театър "Иван Вазов", Държавна Опера Стара Загора, Държавен куклен театър Стара Загора и много други театри (сред първите е и ДКТ Силистра с 10 свои специално заснети за платформата детски спектакли) и различни културни институции. В специална публикация в сайта се казва: "Драматично-куклен театър Силистра в партньорство с екипа на 7Arts канят най-малките почитатели на сценичното изкуство да гледат от вкъщи и без ограничение в географското си местонахождение някои от най-добрите заглавия, създадени за деца.

Превърналият се в текст-класика на Леда Милева "Работна мецана", любимият руски сюжет за "Маша и Мечока", който е със статут на световен хит, и историята за приключенеца "Таласъмът Трополан" от Янко Митев по приказка на Иво Кънчев са първите спектакли, заснети специално за онлайн достъпа по покана на 7Arts.

В перспектива абонатите на платформата могат да очакват още по-голям избор от заглавия, така частта с програмата на театъра ще се увеличи, като към тях ще се добавят и пиеси от репертоара за възрастни – драматични произведения".

Facebook коментари