Петък, 19 Април 2024 г.

Приемна на силистренските общински съветници от ГЕРБ в селата Смилец и Иширково

В два поредни дни приемни / 18 и 19 януари/ в силистренските села Смилец и Иширково, проведоха общински съветници от ГЕРБ. Д-р Мария Стойчева, Валентин Перчемлиев и Константин Стоилов, придружени от заместник областния управител Тодора Цонева, директора на силистренската РЗОК Атанас Атанасов, и.д. директор на силистренското бюро по труда Виолета Атанасова и експертът в дирекция "Социално подпомагане" Диана Христова се запознаха с проблемите на близо 70 души от двете добруджански села.
Наболелите въпроси, които вълнуват хората са безработицата, бедността и миграцията на младите. Разяснени бяха основни моменти свързани със социалното подпомагане, касаещи социално слаби граждани, безработни, безимотни и самотно живеещи. Стана ясно, че в село Смилец има хора, които системно гладуват поради липсата на средства и препитание. Общинските съветници се ангажираха, след представянето на списък на тези лица да съдействат, за получаването на топла храна от Силистра от общинската трапезария за социално слаби. Проблем е и осигуряването на лекарства. Поради липса на аптека в селото и околните населени места, хората трябва да пътуват до Силистра.
Подобни бяха въпросите, които поставиха и жителите на Иширково. Хората се интересуваха как и по какъв начин се ползват направления издавани от личните лекари за лекар-специалист; предимствата, които ползват хората с различна група инвалидност, заплащането на потребителски такси при лекарите и неиздаването на касови бележки за платените сумите. Присъстващите споделиха свои наблюдения, че масово лекарите-специалисти във Варна, Русе и София не приемат издадените направления от силистренските общопрактикуващи лекари и искат заплащане за извършената услуга. Подробно бе разяснено на присъстващите каква е разликата между "бърза" и "спешна" медицинска помощ. Иширковци недоволстваха и от преустановената привилегия за получаването на средства за определена група граждани при представяне на билети от пътуване по междуградски автобусни линии. Разяснено им бе, че е било установено, че в по-голяма част от случаите от тази привилегия са се ползвали не самите нуждаещи се, а техните близки, поради което към момента нуждаещите се могат да възползват от подобна привилегия единствено за пътуването с влак.
Жителите и на двете села приветстваха инициативата на общинските съветници от ГЕРБ за подобни срещи, тъй като досега всички "се сещали за тях единствено по време на избори".
Поздравителени адреси и дарение от 100 лева, по повод предстоящия празник Бабинден предостави Мария Стойчева на представителите на двата пенсионерски клубa в Смилец и Иширково.
В началото на месец февруари подобни срещи ще се проведат в селата Сребърна и Ветрен.

Facebook коментари