Вторник, 07 Февруари 2023 г.

В Силистра можем вече да четем онлайн стари вестници

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. "Време" стартира в Силистра издаването на вестници, така на практика преди 135 години се "роди" журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта. Словосъчетанието е в обръщение от 60-те години на миналия век и се приписва като идея на журналиста Любен Антонов от Русе, който е бил 45 години отговарящ за Силистра кореспондент.

Преди 10 години Дружество Силистра към СБЖ, Регионалната библиотека и Художествената галерия проведоха изложба, в която подредиха копия на първите страници на близо 80 вестника, излизали след 1885 г. и излизащи в региона в първото десетилетие на 21 в. Тогава тя бе съчетана с изложба за годишнината от създаването на Съюз на българските журналисти, гостувала в крайдунавския град.

Регионална библиотека "Партений Павлович" приключи дейностите по проект "Достойно минало – европейско бъдеще: 150 години библиотечно дело в Силистренския край", по договор № РД-11-06-348/12.10.2020 г. с Министерство на културата.

На сайта на библиотеката www.libsilistra.bg са публикувани три общественополезни краеведски бази данни с информация за местния периодичен печат до 1944 г., историческо развитие на етимологията на селищните имена в Силистренския край и 64 легенди и предания за региона. Те са предназначени за историци, краеведи, учители и ученици. Събраната информация ще подпомогне изследванията за Силистренския край и обучението по история.

ВЕРСИНАЖ (jordansilistra.blogspot.com)

Facebook коментари