Сряда, 29 Май 2024 г.

Д-р Диана Бебенова – Николова: "Жените да бъдат равноправни членове, да се фокусират не само върху семейството , но и върху собственото си професионално развитие"

"Време е да бъдем активни" е темата на проекта, чиито дейности на практика стартираха с заключителната пресконференция , проведена в петък миналата седмица. Целта на проекта е да насърчи гражданските организации да включват в дейността си предимно млади хора, като доброволци, както и провеждането на кампании в защита правата на човека. Днес в студиото на общинското кабелно радио бе управителят на сдружението СНЦ "Паралел – Силистра" д-р Диана Бебенова – Николова, която даде разяснения за целите и дейностите на проекта.

В началото на експозето си д-р Николова подчерта , че проблемът с правата на човека, освен изведени като документ трябва да бъдат свързани и с умения и знания за всички достъпни, а за това сме отговорни и ние гражданите.

"Времето на изпълнение на проекта беше много напрегнато, като припомням , че проектните дейности стартираха през февруари тази година, но реално той беше прекратен и в тази връзка изказвам изключителната си благодарност на организацията , която на практика финансира подобни инициативи програмата "Активни граждани" финансирана по норвежкия механизъм", споделя Николова. Според нея , настроението на хората вече е по-различно по време на ковид-мерките, няма го този ентусиазъм, хората са по-загрижени за здравето си и избягват да се събират на повече групи.

От казаното от д-р Николова по време на проектните дейности са направени седем кампании в населени места както в града така и извън Силистра. Читалище "Доростол", читалищата в Черник и Искра, в община Ситово с две неправителствени организации, изключителна проектна кампания са направили , според Николова читалищните дейци в Голеш.

"Всяка една организация , която участва в тези проектни кампании сама избра по каква тема да работи. Искам да отбележа обаче че фокусът на проекта не беше върху град Силистра , а по - скоро върху малки населени места в областта, там където до сега не са правени подобни кампании", споделя д-р Николова.

Тя подчерта, че по отношение на финансирането от страна на държавата , то няма такова, държавата не се ангажира с подкрепата на подобни проекти, предоставени са 9 000 евро, предоставена е финансовата подкрепа на т.н. финансов механизъм на европейското икономическо пространство. Читалищата обаче от своя страна се финансират от държавния и общински бюджет частично, така че в известна степен общите дейности са полезни както за държавата , така и за програмата и за самите читалища.

Д-р Николова обърна внимание и на още един проект на СНЦ "Паралел – Силистра" под название "Вираго" дейностите на който са насочени предимно към млади момичета, които имат желание , потенциал и възможности да се развият като потенциални лидери .

"Този проект е реализиран по програма "Еразъм плюс", по своя замисъл това е международен проект по договор , но на този етап ние го изпълняваме поотделно във всичките шест държави, които участват в проекта , той също е част от нашата дейност, защото застъпва правото на жените да бъдат равноправни членове, да се фокусират не само върху семейството , но и върху собственото си професионално развитие", споделя д-р Николова.
Това е и причината в иновационния лагер тази година да участват само млади момичета на възраст над 18 години. Иновационният лагер се провежда вече за четвърти път, като от две години се канят и лектори, външни от Русенския университет, а също и с участието на местния бизнес, в ролята на бизнес консултанти.

Д-р Николова сподели още , че сдружението, което ръководи си партнира с представители на Румъния като и тази година от съседна Румъния са били поканени бизнес консултанти в лицето на Юлия Баховски, която работи в столицата Букурещ , насърчава взаимодействието на български и румънски фирми, както и Виорел Гица, който е отдавнашен партньор на сдружението. В заключение д-р Николова сподели , че до края на тази година предстои отчитането на проектите за тази година , а в началото на следващата , в зависимост от обстановката да бъдат възстановени дейностите на сдружението с ученическия парламент. Очаква се през март да бъдат възстановени дейностите по проекта "Еразъм- плюс", предстоят и международни обучение на млади момичета от областта.

информация: Общинско кабелно радио "Силистра"

Facebook коментари