Понеделник, 24 Февруари 2020 г.

Рекордните 515 бебета са проплакали в Тутраканското родилно отделение през миналата година

504 раждания и 515 бебета – това е рекордното постижение на Родилното отделение в Тутракан през 2010 г. Още в средата на годината началникът на отделението д-р Любомир Бойчев прогнозира, че ражданията ще минат бариерата от 500. За първи път тук се ражда тройка близнаци. Заченала по метода ин витро, на 17 септември, русенка е родила три момичета. В актива на отделението са записани и девет двойки близнаци. От години родените момичета преобладаваха над момчетата, през 2010-та статуквото се промени -момчетата са с 50 повече на брой. Те са общо 283, а момичетата – 232. Родените деца от Тутракан и общината са 120.
Тутраканското Родилно е предпочитано болнично заведение и за жени от Русе, Разград, Кубрат, Исперих и селата от съответните общини. На 5 януари в 5:25 ч. в Родилно отделение н а МБАЛ -Тутракан проплака първото за тази година бебе. Момченцето с тегло 2,580 кг и ръст 49см. е второ дете на Мюрвет Салиева от разградското село Вазово.Раждането е осъществено с помощта на д-р Любомир Бойчев и акушерките Михайлова и Андреева. Четири часа по-късно – в 9:35 ч., на бял свят се появи и второ момче,този път чрез секцио. Операцията е извършена от д-р Любомир Бойчев и д-р Богомил Бойчев и с участието на акушерката Неджмие Мехмед. Детето е с тегло 2 670 кг и ръст 48 см. Щастливата майка е 24-годишната русенка Мирена Димитрова Йорданова. Статистиката получена за читателите на "ТГ" с любезното съдействие на старшата акушерка на Родително отделение Галя Змеева сочи още, че последното бебе за 2010 г. е родено на 30 декември, то също е момче, а родителите му - от с. Севар. Най-голямото бебе, родено в отделението през миналата година е момче с тегло 4 860 кг, а най-малкото, също момче – 1600 кг.
И Тутракан не прави изключение от оформилата се тенденция за страната - да раждат по-възрастни родилки т.е жени надхвърлили 30-те. В журналите на Родилно е записана и най-младата родилка – 14-годишна от гр.Кубрат. Бащата на детето обаче е от Тутракан. В този случай сагата е била продължителна заради непълнолетието на майката и законовата уредба в страната, но случаят е приключил щастливо.В АГО работят двама акушер-гинеколози, осем акушерки и педиатъра-неонатолог д-р Хриска Василева.
Информация "Тутракански глас"

Facebook коментари