Събота, 04 Декември 2021 г.

В Силистра се проведе Национална академична кръгла маса "Златна Добруджа – мит и реалност"

В залата на Археологически музей на РИМ Силистра бе проведена първата по рода си в областта Национална академична кръгла маса "Златна Добруджа – мит и реалност". Тя стана факт навръх 1 октомври 2020 г. – денят на освобождението на Силистра от румънска окупация, поради което форумът е посветен на 80 г. от Крайовския договор.

Както и на други три знаменателни годишнини: 75 г. Русенски университет "Ангел Кънчев", 130 г. педагогическо образование в Силистра и 140 г. от рождението на Йордан Йовков. Организатор на проявата е Филиал Силистра с директор доц. д-р Румяна Лебедова при РУ Русе.

В книга XII на Научен център "Дазий Доростолски" с ръководител доц. дфн Тодорка Георгиева, съорганизатор на проявата, са публикувани голяма част от представените от докладчиците разработки в два панела.

Единият от тях е "Златна Добруджа в историята и в културата на българите" (с участници от Силистра) – своите разработки представиха проф. дин Георги Атанасов - "Златна Добруджа – мит и реалност", доц. д-р Румяна Лебедова – "Реториката на превиденциализма", Иван Занов – "Крайовската спогодба – амбиции, въжделения и реалности", д-р Наталия Минчева – "Политическа характеристика на силистренското градско общество за възвръщането на Южна Добруджа – 1940-1944 г.", д-р Йордан Касабов – "Шиковската женска носия", Йордан Георгиев – "Памет за Добруджа в книги и паметници", Христо Христов от Филателно дружество Силистра – за пощенски марки, пликове и печати, свързани с освобождението на Добруджа през 1940 г.

В другия панел – "Наука и образование": Иво Братанов от Русе – "За една критика на културологичните идеи на Никола Михайловски", Снежанка Генчева, Силистра – "Споменът за дъщерята на великия магистър Йоан де Валет в малтийския фолклор и в българските народни песни с мотив "Девойка спасява Малта" – по 61 песни, от които 7 добруджански", Донка Илиева – "Особености на подчинените обстоятелствени изречения за отстъпка в един препис на "Неделник" от Софроний Врачански", Ивелин Илиев – "Наблюдения над "Неделник" от 1865 г.", доц. д-р Галина Лечева – "Професионално-педагогическата подготовка на учителите в България до края на 20 в.", д-р Николай Тодоров – директор на РИМ Силистра, представи своите проучвания по прочит на османски държавни документи, някои от които дават светлина за живота и икономиката в Добруджа и конкретно в Силистра.

Областният управител Ивелин Статев поздрави със специален адрес организаторите и участниците в Кръглата маса, както същото стори лично и директорът на силистренската библиотека Светла Ангелова.

Facebook коментари