Петък, 26 Февруари 2021 г.

След 15 юни решават дали да въведат толсистемата за пътя Силистра-Русе

След пускането на системата в началото на март се оказало, че някои артерии се натоварват с над 50% повече, защото водачите заобикалят платените.
Трите месеца толеранс към превозвачите от стартирането на толсистемата в нощта срещу 1 март 2020 г. изминаха и се готви увеличаване на обхвата ѝ. Този път в него ще бъдат вкарани и редица второкласни пътища, разбираме от "24 часа". Става дума за пътища, които са се оказали с около 50% по-голямо натоварване, отколкото преди 1 март, (Виж снимката с графиката.)

Предварително не се планираше да се въвежда толсистемата за пътя Силистра-Русе, като след среща между премиера Бойко Борисов, МРРБ, АПИ и браншовите организации на превозвачите бе постигнато джентълменско споразумение: таксите няма да са толкова високи, колкото бяха замислени първоначално, а обхватът на пътищата, за които ще се събират, се редуцира само до магистралите и първокласните. Уговорката беше да минат 3 месеца и да се види дали приходите от толтаксите ще достигнат до 450 млн. лв. на годишна база, т.е. средно на месец по 37,5 млн. лв.

Ако са по-малко, тарифите ще се вдигнат, а пътищата, за които се събират, ще се увеличат. При това превозвачите няма да протестират.
Миналата седмица регионалният министър Петя Аврамова каза пред депутатите от парламентарната регионална комисия, че предстои промяна в обхвата на пътищата, включени в толсистемата, като те ще се увеличат. По нейните думи има цели области в страната, в които изобщо няма пътища, за които от превозните средства над 3,5 тона се събират такси. Засега превозвачите не са реагирали. От отделни изказвания на ръководители на браншови организации обаче се разбира, че този тримесечен пробен период по ирония на съдбата е съвпаднал с най-големия от години насам спад на превозените пътници и товари. Откакто на 13 март бяха въведени редица ограничения: КПП-та между областните градове, временно затваряне на границите за товарни превозни средства и др., до 15 май, когато повечето забрани паднаха, в България превозите са намалели със 70% в сравнение с миналата година.
Членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) проф. Олег Асенов каза пред "24 часа", че техните изчисления показват спад от около 65%. Това прави данните за събраните такси - по около 9 млн. лв. месечно, непредставителни.

В същото време обаче натоварването на редица второкласни пътища се е увеличило, тъй като в стремежа си да заобикалят платените пътища много превозвачи предпочитат второкласните. Проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ Решението вероятно ще се вземе след 15 юни, тъй като дотогава ще се прави подробен анализ на пътната обстановка и новите за системата пътища ще бъдат вкарани в системата след това. Промените ще се дискутират в нарочно създадения Обществен съвет за толсистемата, в който са включени представители на всички по-големи браншови организации на превозвачите. Асенов подчерта, че за около 21% от първокласните пътища, които сега са включени в толсистемата, на практика не се събират такси, тъй като са в населени места, за които не се дължат нито винетки, нито толтакси .

Facebook коментари