Неделя, 11 Юни 2023 г.

ПАРАНОРМАЛНО! Австрийски вестник предсказа престъпление в Силистра 15 дни преди то да се случи

В социалната мрежа от няколко дена е качена снимка от 4-та страница на австрийския вестник Wirtschaftsblatt. В него наш съгражданин, известен в последно време с проблемите си с правоохранителните органи и афинитета към това да дава интервюта, се опитва да забърка в международен скандал и "Кворум-Силистра".


От нашата медия направихме свое разследване и установихме следните факти:


На 30.04.2020 г. в електронното издание с български адрес и собственик http://wirtschaftsblatt.bg е публикувана статия "Wenn die Zivilgesellschaft zum Erliegen kommt" (Когато гражданското общество спре) с автор Betty Panova.


Материала завършва с изречението "Er habe nach eigener Aussage das Gesicht des Übeltäters erkannt, da sein Angreifer keine Maske getragen und sein Gesicht nicht versteckt habe." или в превод (Според него той разпознал лицето на злосторника, тъй като нападателят му не е носил маска и не е скрил лицето си.)


На 20.05.2020 г. в социалната мрежа вече се разпространява "актуализирана" статия. В "допълнението" към статията се споменават много имена включително и името на нашата медия – "Кворум Силистра".


В "актуализираната" статия четем : "Am Tag darauf veröffentlichte die örtliche Nachrichtenseite "Kvorum" einen Artikel mit folgender Überschrift: "Ein Einwohner der Stadt Silistra bekam eine Morddrohung, die auf der Motorhaube seines Fahrzeugs zu lesen war". Zur Veranschaulichung gab es ein Bild des weißen Jeeps der Marke Honda, der Petsov tagelang verfolgte. Auf der Motorhaube des Fahrzeugs war "Du bist ein toter Mann!" in roter Farbe zu lesen." или в превод (На следващия ден местният уебсайт за новини "Кворум" публикува статия със следното заглавие: "Жител на град Силистра получи заплаха за смърт, която може да бъде прочетена на капака на автомобила му". Като илюстрация имаше снимка на белия джип на марката "Honda", който Пецов публикува и обвини собственика му в преследване. "МЪРТЪВ СИ!" Беше написано с червено на капака на превозното средство."


От "Кворум-Силистра" потвърждаваме, че тази публикация е факт. Може да се запознаете с нея на следния линк - https://www.kvorum-silistra.info/news/17107.


Проблемите за фалшификатора започват именно оттук, защото тази публикация е от 15 май, а статията в австрийския сайт е писана на 30 април, и даже печатното издание да е излязло на 2 май (което на хартиен носител не можем да намерим до момента по никакъв начин) няма как в нея да се описват събития случили се две седмици по-късно.


Единственото нетрадиционно обяснение, че има намесени паранормални сили и нейният автор е предсказал бъдещето.


Публикуваната снимка от статията изглежда като изрезка от страница на хартиено, печатно издание - в горния ляв ъгъл се вижда номер на страница 4, а в горен десен ъгъл явно се вижда, че снимката е от априлски брой.


Новината за статия в австрийското издание е видимо грубо манипулирана, като вероятно е използван фотошоп, за да бъде добавен новия текст.


От "Кворум-Силистра" се свързахме с д-р Мария Димитрова за да коментира и друга "информация" от немскоезичното издание, а именно, цитираме:

"Виртшафтсблат" потърси контакт с Тодор Тодоров, за да чуем неговата гледна точка по казуса. На страницата на ГЕРБ не намерихме телефона на Тодоров, но пък беше публикуван мобилният телефон на председателката на Общинския съвет д-р Мария Димитрова. Свързахме се с нея и настоятелно помолихме, че бихме искали да чуем и неговата гледна точка. Дамата обеща да предаде, но Тодоров така и не върна обаждането."


Председателката на Общински съвет – Силистра отрече тази медия да я е търсила контакт с нея, а още по-малко да е разговаряла с някой неин представител. Не е давала и подобни обещания, описани в "статията".


Друг интересен факт, на който се натъкнахме по време на нашето разследване бе, че оригиналния вестник Wirtschaftsblatt е започнал да излиза за първи път през 1914 година в Австрия, а на 2 септември 2016г. е излязъл последния печатен брой на вестника - https://en.wikipedia.org/wiki/WirtschaftsBlatt, като електронното му издание се вляло в друг австрийски интернет ресурс - https://www.diepresse.com.


След което в България се регистрира сайт с подобен на уважавания, но вече закрит австрийски бизнес вестник, с името Bulgarishes Wirtschaftsblatt, където се публикуват статии на немски от България, като са регистрирани два сайта с това име https://www.wirtschaftsblatt-bg.com и http://wirtschaftsblatt.bg.

И двете издания са регистрирани на един и същ адрес в град София.

 Истината е, че т.н. "анализ на ситуацията в Силистра в немскоезичното издание "Виртшафтсблат"" е само в мечтите и болните мозъци на нейните автори, които се опитват да очернят неудобните според тях в Силистра, използвайки лъжи и манипулации.

Facebook коментари