Сряда, 03 Март 2021 г.

В местността "Зли дол" откриха три нови случая на африканската чума при свинете

В Областна администрация Силистра бе проведено поредно заседание на Областна епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Стоян Бонев, и с участието на д-р Себахтин Халид, директор на Областна дирекция за безопасност на храните, отговаряща за общините в Крайдунавска Добруджа.

Обсъдена бе актуалната за момента епизоотична ситуация на базата на данни за страната и на доклада за областта: вторични огнища със случаи на положителни проби за АЧС има в близо 10 обекта в цялата страна, вкл. едно в област Силистра – в м. "Зли дол" (3 проби от началото на м. февруари). На-близките до Силистра огнища са в ДЛС "Воден – Ири Хисар" (13) и ДЛС "Паламара" (3) в Лудогорието. Голям брой случаи има още в Сливенско (12), Търговищко (7), Троян (6) и др.

Продължава изпълнението на предписаните мерки срещу АЧС – вкл. възстановяване на действието на двете дезинфекциозни установки на ГКПП Силистра и на ГКПП Кайнарджа, които са били спрени по време на минусовите температури.

Обърнато бе внимание и на темата за птичия грип, появил се във ферма за патки в град Раковски – Южна България, защото се наблюдава сериозно увеличение на броя на фермите за птици в област Силистра – понастоящем поне 13 с общо 800 000 хиляди пернати (най-новата е открита в село Нова Черна, Тутраканско). По тази причина на ловните дружинки е разпоредено да обръщат внимание не само на умрели животни (диви свине), но и на мъртви прелетни птици, които може да се преносители на болестта. Сегашният щам е тръгнал от Полша, където ситуацията не е овладяна, и е преминал през Унгария, откъдето най-вероятно е "дошъл".

Facebook коментари