Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Силистренец е новият хореограф на професиналния фолклорен ансамбъл "Добруджа"

Тази седмица главният художествен ръководител на Професиналния фолклорен ансамбъл "Добруджа" Стоян Господинов представи новия хореграф в екипа си. Това е Иван Иванов, който от 1998 г. е част от танцовия колектив на ансамбъла, от няколко дни вече е и негов ръководител.

Той е родом от град Силистра, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Работил е и като помощник-ръководител в Детски фолклорен ансамбъл "Добруджанче". Създател е на Музикално-танцова студия "Палитра" в Добрич.

Иван Иванов и Стоян Господинов гостуваха в предаването "Съботна трапеза" на 1 февруари в БНР, за да разкажат за избора и промените в екипа.

Какво е усещането да се "пуснеш от колана" и да минеш "пет крачки" напред, разказа хореографът Иван Иванов:

Днес беше първият ден, в който трябваше да направя тези пет крачки. Дълго време се подготвях психологически, може би около година, защото имаше вече идеята да се направи промяна в ръководния състав. Благодаря на колегите, че ме подкрепиха с думите "Ние сме с теб!". Силно вярвам, че ще постигнем много хубави резулатати и в тази конфигурация. (...) Днес видях, че губя за себе си възможността да бъда до тези хора на сцената, защото удоволствието да работя с тях като артист беше уникално. Но най-хубавото е, че аз няма да се отделя от тях, просто ще трябва, когато те изживяват всики миг на сцената, чувайки музиката, виждайки публиката, аз да го преживявам зад тях, зад кулисите. Мисля, че няма да ми е много лесно.

От своя страна Стоян Господинов изтъкна достойнствата на Иван Иванов, за да заеме ръководната длъжност: Иван познава репертоара на ансамбъла отвътре. Най-много ми хареса в неговата концепция за развитието на танцовия състав, а и на ансамбъла, че не отписва създаденото до сега. Всичко натрупано той го получава и каквото може - да надгражда. (...) Ще му отнеме десетки години, за да се занимава с въпроса "Аз добър хореограф ли съм?". А това означава да си добър и като психолог, да обединяваш звената, за да може да станеш вторият човек след главния художествен ръководител.

Пожелавам му много търпение, да се въоръжи с много нерви, защото работата с артистите не е лека, трябва да вниква във всеки един от тях.

Facebook коментари