Неделя, 11 Юни 2023 г.

Силистренският биолог д-р Милен Маринов: Нова Зеландия е по-защитена срещу пожари отколкото Австралия

Д-р Милен Маринов е роден в Силистра, той е биолог, доктор на биологичните науки и работи в Министерството на Основните индустрии в Нова Зеландия. Милен Маринов коментират ситуацията в Австралия в предаването ''Изотопия'', в интервю по БНР.

Ентомологът, който най-добрият специалист по водните кончета, се шегува в предаването, че професията му прилича на филма "Мъже в черно". Той анализира неприятели по растенията – насекоми, вируси, бактерии, които проникват в страната от другаде. "В Австралия имат същата структура, която защитава страната от външни организми. Австралия и Нова Зеландия са подходящи места да се организира такава структура, защото това са изолирани острови и континент."

Облакът, който идва от Австралия среща една от първите си прегради в лицето на глетчерите в западните части на Нова Зеландия, които са много важен ресурс за страната, тъй като там се акумулира голямо количество вода, обясни Маринов. "Те са и туристическа атракция заради белотата си, чистотата си. В момента тези глетчери са пожълтели от облаците, които непрекъснато идват от Австралия."

Географската ширина, на която Милен живее, е почти като в родния му град Силистра, в умерения пояс. "Ние нямаме тук, в Нова Зеландия типично тропически пейзаж, нито пък имаме толкова пустинен пейзаж, толкова високи температури, за да може да избухнат такива пожари."

Насекомите усещат пожара и летейки, се опитват да се преместят. Друг е въпросът с унищожените местообитания, коментира Милен Маринов. Животните, които нямат тази възможност за преместване, ще бъдат по-засегнати. "Никой не може да предскаже какъв брой насекоми и други безгръбначни и гръбначни животни ще бъдат унищожени от пожарите. И тези данни, които се дават, обикновено са занижени."

С промените в климата цикличността на подобни големи пожари става по-интензивна, прогнозира още сънародникът ни ентомолог, който работи в Нова Зеландия.

Facebook коментари