Вторник, 31 Март 2020 г.

Лоша година изпращат силистренските производители на кайсии

Различни райони – различни добиви, повлияни от градушките и сланите на 2019 г. Така овощарите обобщават изминалата стопанска година, съобщават от сайта agri.bg.

"Там, където имаше добри добиви, се появи друг проблем - не можаха да се изкупят плодовете", обобщи Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

"В Силистренска област паднаха сериозни слани. Там реколтата беше в малки количества, но качествена. В същото време в други райони, които се спасиха от сланите, имаше свръхпроизводство. Навсякъде обаче проблемът беше свързан с реализацията. Това се отнася и за черешите, и за ябълките", допълни още Търпанова.

Като цяло реколта имаше, но пазар няма. На практика в региона на Силистра има стопанства, в които най-характерният плод за региона – кайсиите, остана по полето.

"Годината започна критично, защото имаше късни студове и голяма част от реколтата край Дунава измръзна. Това са кайсии, сливи, череши", допълни Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари. "След това сезонът беше нормален, добивите – сравнително нормални. Проблем се появи при кайсията, тъй като много градини не успяха да оберат и продадат продукцията", потвърждава още браншовикът.

"2019 г. се отличава с производство, което нямаше пазар. Плодове има, пазар няма", категорична е Димитричка Търпанова. "Тази година кайсиите останаха по дърветата, а предприятията не изкупуваха - нито преработвателните, нито винромите, тъй като нямаха капацитет и средства", разяснява причините Търпанова. В редките кампании плодовете са се плащали на цени от 0,60 – 0,80 лв./кг.

"Много стока остана необрана. Заводите също не купуваха през тази година", допълни Колев. Като причина той посочва масовият внос от Турция и Гърция на много по-ниски от реалната цена.

Facebook коментари