Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Борислав Ненков уволнил 90% от членовете на КНСБ в Драматичния театър (видео)

КНСБ в Силистра иска съдействие от централата на конфедерацията заради неправомерни уволнения на ръководители на синдикалната организация в силистренския драматичен театър.
Това съобщи тази вечер на пресконференция председателката на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова.
Според нея конфедерацията ще поиска съдействие от министъра на културата Вежди Рашидов, тъй като от няколко месеца директорът на театъра Ненков извършва неправомерни уволнения и други нарушения на трудовото законодателство и това е доказано с проверки от Инспекцията по труда в Силистра.
Още през септември с писмо до министъра на културата Вежди Рашидов синдикалната организация на КНСБ в силистренския театър поиска оставката на директора.
Тази вечер актьорът Михаил Незалзов – един от уволнените синдикалисти – заяви, че ще започна гладна стачка, ако възникналият проблем не намери решение.
С правителствено постановление Драматично-кукленият театър "Сава Доброплодни" в Силистра официално бе разделен на драматичен и куклен театър. Според устройствения правилник, огласен на пресконференцията, драматичният театър е със статут на приемна сцена.
Инициативен комитет от театъра събра подписите на 3351 граждани, които настояват театърът да възобнови работата си като репертоарен.
Според исторически свидетелства първото театрално представление в Силистра е играно през 1870 година. Театърът работи и по време на румънската окупация на Южна Добруджа. От 1924 до 1940 година са представени повече от 60 пиеси, половината от които са български. Две години след връщането на Южна Добруджа на България – през 1942 година – силистренският театър става професионален благодарение на известния български театрал Стефан Николаев.

Facebook коментари