Събота, 29 Февруари 2020 г.

Започна евтаназирането на животните в свинекомплекса в Попина

17 000 прасета от свинекомплекса в село Попина ще бъдат умъртвени, след като и тук беше потвърдено огнище на африканска чума. Още преди два месеца обектът влезе в медийното пространство поради смъртта на двама работника в септична яма. Днес патрулни постове не позволяват влизането във фермата, освен представители на специализираните институции. Патрули проверяват колите на влизане и излизане от селото.

Д-р Анелия Велева, временно изпълняващ длъжността директор на ОДБХ-Силистра:
"Получена е заповед от централно управление за предприемане на действия, екипите са във фермата в Попина, предстои хуманно убиване на животните… Определен е терен за загробване. "

Светла Радева, кмет на с. Попина:
"Не усещам страх в хората, още преди седмица, даже и преди две седмици, ветеринарните лекари минаха,намериха се три-четири прасета в тип заден двор, хората бяха предупредени и помолени да си ги заколят и приберат, това също веднага беше свършено в почивните дни събота и неделя същата седмица и прасенцата бяха заколени и прибрани от жителите на селото. От вчера селото ни е под карантина, с патрули на входа и изхода на село Попина в посока Поляна и в посока Гарван. Засега обстановката е спокойна."

В Попина, Поляна, Алфатар, Ветрен, Сребърна и други села на областта мерките не изненадват хората, тъй като миналата година в Силистренско бяха констатирани един от първите случаи на африканска чума по дивите свине. Жителите на селата бяха предупредени да си изколят животните, беше монтирана ограда на границата с Румъния.

Иван Неделчев:
"Ами то сега никой не гледа, то като се знае… Миналата година нали имаше пак такова… чума… африканска ли не знам как я водят… Няма прасета тука из село вече кой да гледа."

Също е положението и в съседното село Поляна.

Йорданка Костадинова, кмет на с. Поляна:
"В момента няма наличие на прасета, миналата седмица беше извършен обход с ветеринарния доктор Стоянов, бяха предупредени хората, предната седмица – понеделник –бяха изклани животните които бяха малко на брой и в момента в селото не се отглеждат прасета и няма опасност за навлизане на чумата. Те хората са възрастни в нашето село и не се гледат такива животни. Малко бяха и приключихме."

На гранично-пропускателния пункт с Румъния дезинфекцията на влизащите коли е денонощна.

Д-р Мирослав Янев, представител на ОДБХ-Силистра:
"Значи от миналата година, от август месец са монтирани и дъждовалите за дезинфектиране на колите и на гумите за товарните и леките коли. Отдавна са взети мерките за предпазване от африканската чума, с препарат Санифор."

А в Попина съжаляват, че заради африканската чума няма да могат да си проведат празника на река Дунав следващата седмица. За първи път от петнадесетина години.

Facebook коментари