Сряда, 08 Декември 2021 г.

Ритуал "Първа жътва" на Празника на житото и хляба в село Гарван

На 03.07.2019 година в село Гарван официално по стара традиция се откри жътвата на пшеница. На ритуала присъстваха председателят на ЗК "16 декември"- Иван Добрев, механизаторите към кооперацията, Димитър Неделчев - кмет на село Гарван, самодейците от НЧ "Димитър Иванов Полянов - 1870" и от Клуб на пенсионера "Надежда", акордеонистите Георги Недков и Стоян Дечев, жители и гости на селото.

Отец Стефан отслужи празничен водосвет за благополучна жътва и за здраве. Самодейците от читалището и пенсионерския клуб, облечени в жътварски носии и със сърпове в ръце, пожънаха първите житни класове пшеница.

След приключване на ритуала празненството се пренесе в "Добруджанската къща" в центъра на село Гарван, където ежегодно, а тази година за ХII-и пореден път, се проведе "Фестивалът на хляба" и демонстрация за мелене на царевица.
Регламентът за участие в предвидения конкурс в рамките на "Фестивал на хляба" изискваше саморъчно приготвяне на тестени изделия, разпределени в четири категории (пити, баници, сладки изкушения и солени изделия). На няколко маси бяха подредени - тиквеник, мекици, плодов сладкиш, пърленки с магданоз и масло, дробена баница, тутманик, сладкиш с кайсии, домашна торта, мини мекици, намесник, кекс, баница, закуска 3 в 1, милинки, закуска-пита, дънерчета, курабии, баница на тиган, домашен хляб и мързелива баница.

Независимото жури за конкурса беше тричленно в състав: Димитър Неделчев, Галина Ангелова и Михаил Великов. То разгледа, опита и оцени всяко от изделията. Всички участници получиха грамоти и предметни награди, осигурени от НЧ "Димитър Иванов Полянов - 1870", село Гарван. Събитието бе придружено с много настроение, песни и хора. Специални благодарности към всички участвали и присъствали на "Зажънването" и "Фестивала на хляба". До нови срещи.

Facebook коментари