Сряда, 26 Февруари 2020 г.

От юли вдигат заплатите в МБАЛ-Силистра между 150 и 250 лева

От юли заплатите в 9 областни болници във Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище ще се вдигнат между 150 лв. и 250 лв. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с ръководствата на лечебните заведения. Увеличението може да мине през основните работни заплати или през допълнителното материално стимулиране, както и в съчетан вариант. Преценката за това ще е на ръководствата на 9-те лечебни заведения, обясни министърът. Увеличението на възнагражденията не е обвързано със съкращения на хора, бе категоричен той.

От няколко дни министърът е на обиколка в областните болници в страната. След Варна той се отправи за Велико Търново.

Основната тема на срещите е свързана с методиката за формиране на разходите за персонал и на работните заплати на лекари и професионалисти по здравни грижи. Според министъра средната брутна заплата за професионалистите по здравни грижи в 9-те болници от Североизточна България е между 1 200 и 1 400 лв. За лекарите тя е по-висока.

Ананиев обясни също, че според методиката разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи на лечебните заведения. Колкото до размера на допълнителните плащания за постигнати резултати, те не могат да надхвърля 50% от разходите за персонала, с изключение на допълнителното разпределение на приходите от клинични изпитания и от разходите за допълнителни медицински услуги.

Освен това индивидуалният размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната работна заплата, а за медицинския персонал не може да нахвърли 3 пъти основната работна заплата.

Съотношението санитар – професионалист по здравни грижи-лекар трябва бъде 1:1,7:2,2. То осигурява при равни други условия достигане нивата на Колективния трудов договор за заплащането, обобщи министър Кирил Ананиев.

Facebook коментари