Събота, 25 Март 2023 г.

ДПС крие кандидатите си за местните избори. Притесняват се от досъдебни преследвания

За бюджетна криза, след която може да последва и политическа, предупреждават експерти на ДПС, каза днес на пресконференция в Силистра народният представител на ДПС от Силистренско Митхат Табаков.
"Ако бюджет 2011 се приеме в такава форма, в каквато е внесен в Народното събрание за първо четене, без да се направят съответните корекции, нашите експерти предвиждат така наречената бюджетна криза, която удря цели съсловия, след която неминуемо следва и политическа криза", обясни депутатът.
Според него бюджетът трябва да бъде намален в разходната част с реформи в администрацията и да има "сериозна идея за приходите" - стимулиране на икономиката.
Митхат Табаков предупреди за заложено в проекта за бюджет "скрито финансиране" от 3 милиарда и половина лева, което той обясни като външен заем. "Ако кажа, че едва ли не има и предварителни разговори за заем от МВФ, може и да позная във времето", каза Табаков в отговор на въпрос за уточняване на източника на заема.
Запитан за позицията на ДПС за промените в избирателния кодекс, депутатът определи като смущаващо предложение на ГЕРБ да не се допускат кандидатури на граждани, срещу които се води разследване. Според Табаков това е противоконституционно. "Опасяваме се, че срещу кандидати, непринадлежащи на управляващата партия, не е проблем да бъдат "извадени" някакви досъдебни производства, които да бъдат прекратени след изборите", обясни народният представител.
Това бе посочено като една от причините да не се обявяват до края на годината и кандидатите на ДПС за местните избори и от председателя на областната организация на партията Ерол Адем. Но той обясни, че критериите за издигане на кандидатите за кметове се определят от националното ръководство, а този въпрос все още не е обсъждан. Адем смята, че това ще стане най-вероятно през пролетта и прогнозира промяна на политическата обстановка в страната дотогава.
Той каза,че до края на годината ДПС ще проведе общоселски събрания в областта.
В Силистренско в партията членуват повече от 6 хиляди души, съобщи Ерол Адем. В района има 51 кметове на ДПС и 59 общински съветници на партията.

Facebook коментари