Събота, 06 Юни 2020 г.

Силистра е домакин на областен етап на Шестия национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"

Силистра е домакин на областен етап на Шестия национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце". Участват 25 колективни и индивидуални изпълнители.
Фестивалът се организира от Национално движение "Русофили" с подкрепата на Националния дворец на децата, Синдиката на българските учители, Община Казанлък и съдействието на Фонд "Русский мир". Областният етап на фестивала се осъществява със съдействието на Община Силистра.
Целите на фестивала са популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младото поколение към богатството на руската култура, създаване на интерес за изучаване на руския език.
Според запазени документи в държавния архив на Силистра руски език като учебен предмет е въведен в Силистра още през 1865 -1866 година. Голяма част от местната интелигенция по онова време е учила в руски училища. Любопитен факт е, че в този край - в Алфатар - е направен първият превод на Ботевата балада "Хаджи Димитър" на руски език. В Дунавския парк на Силистра има паметник на Толстой. В Силистра и Тутракан са преведени за пръв път на български език произведения на някои руски автори като Чехов.

Facebook коментари