Вторник, 27 Февруари 2024 г.

Градушката от 6 май унищожи овощни масиви в Силистренско

В област Силистра градушка падна снощи на няколко места, но най-големи са пораженията в село Ветрен и околните овощни масиви. Вижте повече за щетите на природната стихия.
Градушка падна в понеделник вечерта в област Силистра. Природната стихия не пощади и петте декара сини сливи сорт Стенли на Енчо Енчев.
Енчо Енчев, овощар:
"Тази година се надявахме на чудесна продукция, имахме много сливи, но природата ни обърка плановете. Може би 90 процента са изпадали, това което е останало, то е наранено и не става".
Тотални са пораженията и върху кайсиевата градина на Георги Иванов.
Георги Иванов, овощар:
"Като дойдохме на място какво да видим – цялата реколта е унищожена. От тук нататък всичко е на загуба".
По дърветата има останал още доста плод. Той обаче е наранен и раните по кайсиите ще доведат до бързото им загниване.
Георги Иванов, овощар:
"Ако искаме макар и малко да запазим за ракия трябва да ги пръснем поне 24 часа след градушката. Обаче времето не позволява, дъждът вали и нищо друго не може да се направи."
Освен градините с плодни дръвчета, напълно унищожени или силно пострадали са дворовете на хората с наскоро засадени домати, лук и др. зеленчуци.
Неделчо Кискинов, бивш кмет на с. Ветрен:
"Значи много пъти сме били атакувани от градушка, но този път, аз поне не помня, на 75 години съм, не помня такова чудо. Нещо страшно, не се и види. Значи тревогата на хората, и на мен лично, е, че тази година се радвахме на кайсиите – те почти като орехчета са – и викам – е, тази година ще стане работа – кайсии, кайсиева ракия, естествено, плодните дръвчета бяха отрупани, за голямо съжаление трагично е положението.
Докато хората от селото ще засадят отново доматите и лука си, то собствениците на овощни масиви се надяват на компенсации под някаква форма от страна на държавата.

Автор на репортажа Любомир Добрев

Facebook коментари