Неделя, 15 Септември 2019 г.

Колекция от японски гравюри от фонда на художествената галерия в Силистра гостува в Добрич

Колекция от японски гравюри, която ще бъде подредена на 9 май в художествената галерия в Добрич, пресъздава исторически събития и образа на самурая, съобщават от културния институт. Експозицията от 30 гравюри на дърво е предоставена от фонда на художествената галерия в Силистра.
Творбите са от периода на градската култура Едо, позната като Укийо-е. В повечето гравюри са пресъздадени сцени от популярни и високо ценени пиеси за събития, основани на реални исторически факти от 17-и-18-и век. В колекцията е застъпена и темата за самурая като образ на тържествуващата справедливост и героизъм, поясняват от художествената галерия. Част от графичното изграждане са калиграфски надписи с откъси от текстове на театър Кабуки. В експозицията са включени автори, следовници на Кацушика Хокусай /1760-1849 г./ и Андо Хирошиге /1797-1858 г./, оформили окончателно облика на Укийо-е и достигнали върха на това изкуство, допълват от галерията в Добрич.
Многоцветните японски гравюри са дарени през 1971 година на галерията в Силистра от художника Мирчо Якобов, който я придобива по време на специализацията си /1953-1958 г./в Китай.

Facebook коментари