Четвъртък, 25 Април 2024 г.

Как ученик от ЕГ стана министър на отбраната

Божидар Колев от 12. Б клас участва в събитие, което е първото по рода си в България, "Симулация на българската държавна власт". Над 70 ученици от страната са били специално подбрани. За да докажат, че светът зависи от тях повече, отколкото си мислят и че имат място в него. Как да го намерят и как могат да приложат идеите си на практика, как да реагират в ситуации, в които няма тетрадки, учебни пособия и готови заучени въпроси - това е било изпитанието пред тях. Наш репортерски екип разговаря с Божидар Колев ден след като той се завърна от Благоевград.

Кой е организатор на събитието и как се стигна до твоето избиране и участие?

Симулацията беше петдневна (от 17 до 21 април ) и домакин беше Американският университет в Благоевград. Кандидатства се за проекта с мотивационно писмо и есе по даден политически проблем и по такъв начин се разпределят ролите.
Организаторите на този проект са млади хора, все още ученици. Идеята е да се покаже, че в България има младежи, които ги интересува бъдещето и имат активна гражданска позиция. Моделът беше стартиран с реч на Росен Плевнелиев, с когото всеки имаше възможността да се запознае, говори и снима. Също така последния ден се предаваше на живо работата ни в страницата на "Dnevnik" във Facebook. Наистина симулацията имаше големи мащаби и се надяваме догодина да има отново, и да е много по-популярна.

Какви бяха ролите, разпределени между участниците?

В рамките на няколко дни ние всички, ученици, студенти от цялата страна, имахме възможност да влезем в ролите на министри, народни представители, в ролята на президента, международни делегати, журналисти и фотожурналисти – "Модел Република България 2019". Симулираха се следните институции: Народно събрание; Министерски съвет; Институцията на Президента; Парламентарна комисия по икономиката; Парламентарна комисия по екологията и високите технологии; Парламентарна комисия по международни отношения; Международни делегации; Медийна среда.

Наричаш това "симулация". Колко близо бе до истината тя и какво научиха участниците за властите и модела на управление в България?

Модел Република България е много важно събитие за мен. Не познавах държавния апарат, но в движение, в работата си успях да го осмисля и разбера, без да уча от учебник. Влязох в обувките на един държавник, имаше дрескод. Сутрин всички ставахме рано, приготвяхме се, грижихме се да изглеждаме професионално и да не обличаме ярки дрехи. Работният ден обикновено започваше в 08:30 или 09:30 и завършваше чак 18:00. Усетих колко всъщност изморяваща е работата. Проектът ми показа колко е важно човек да е способен да прави компромис, да наблюдава събитията и много добре да знае кога да се намеси в тях.

Каква беше твоята роля?

Моята роля беше министър на отбраната и бях част от Министерския съвет заедно с още 16 министри. Останалите участници бяха народни представители, журналисти, фотографи, чуждестранни делегати и т.н.

Успя ли младият държавен апарат да създаде проекти, които са важни за развитието на България?

В крайна сметка имахме успех. Министерският съвет изготви законопроект от общо 12 закона, сред които антикорупционен закон, закон за интеграция на малцинствата, строеж на завод на АвтоВАЗ до Русе, по отношение на газопроводите Северен поток 2 и Турски поток. Всички тези закони бяха изключително сложни, но работихме усилено и след жестоки дебати в Народното събрание, пакетът беше приет.

Какви са твоите лични уроци – това, с което те обогати или промени това събитие?

Всичко това се случи за 5 дена, което е огромно постижение и тества способността на всички участници да работят във високостресова ситуация. Въпреки конфликтите между много от нас по време на работа, всички станахме едно голямо семейство, излизахме заедно на вечери и се забавлявахме. Беше ни много тъжно, когато се разделяхме, но вярваме, че отново ще се съберем и то с нови лица, които да обогатят още повече Модел Република България с нови идеи.

С "министъра на отбраната" разговаряха:

Мария и Ирен от 8.А клас, от редколегията на вестника на ЕГ "Пейо Яворов"

Facebook коментари