Понеделник, 15 Юли 2024 г.

14-тия поход "По стъпките на Бедреддин" тръгва на 1 ноември от Силистра

Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие", Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) и общините и музеите в Силистра, Дулово, Исперих и Разград за четиринадести пореден път организират на 1 и 2 ноември 2010 година традиционния поход "По стъпките на Бедреддин". Стартът на похода тази година съвпада с Деня на народните будители, съобщиха от дружеството.
Син на баща-мюсюлманин и на майка-християнка, прочут учен от духовните центрове на Анадола, мистик на исляма и създател на духовен орден, през 1413 година Бедреддин от Симавна повежда въстание против Османската империя и нейния феодален ред. То тръгва от Силистра и обхваща земи от днешна Североизточна България до Одрин и Мала Азия. В бунтовната армия на Бедреддин се включват българи, турци, гагаузи, евреи.
Идеите на мистика, философа и реформатора Бедреддин са ценен капитал за балканските народи и целия свят.
14-ият поход "По стъпките на Бедредин" ще бъде открит в понеделник, 1-ви ноември, в 8, 30 часа в Градската художествена галерия в Силистра с кратка програма и лекция на професор Христо Матанов. След това за два дни участниците ще преминат през Дулово, Окорш, Исперих, Свещари, Ясеновец и ще стигнат в Разград.
Походът ще има основна група от 50 участници, а в посочените градове ще се проведат семинари с ученици и граждани, така че в нашата инициатива и този път ще бъдат привлечени общо около 1000 души.
Предварително в училищата в цялата страна се проведе и национален ученически конкурс за мултимедийни проекти, есета, стихотворения и рисунки на две теми - "Времето на Бедреддин (1359 – 1420 г.) и неговото въстание (1413 – 1418 г.)" и "Идеите на Бедреддин през призмата на съвременния и модерен свят".

Facebook коментари