Петък, 19 Октомври 2018 г.

Арт ревю на музикалните инструменти в силистренската библиотека

Необикновено ревю на музикалните инструменти в АРТ стил се проведе в Регионална библиотека "Партений Павлович". Директорът, г-жа Даниела Недялкова, поздрави децата и техните родители, като в интродукцията им разкри любопитните цели на предстоящите приключения в страната на Музиката.
Музикалната приказка в мултимедиен библиотечен вариант беше сътворена от екипа на Комплексен отдел "Изкуство" и отдел "Книгозаемане". Гостуваха музикантите г-ца Виктория Цветкова - художествен директор на китарния фестивал "Дунавски струни" и преподавател по класическа китара, Доротея Момчева - флейтист от Духовия оркестър на Силистра, и Иван Русев – акустична китара, формация "Акустик".
Изложбата от книги, винилови плочи, дискове и нотни партитури от богатите колекции на Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, привнесе още колорит на музикалното- библиотечното АРТ ревю.
Екипът на Библиотеката – Силвия Тончева, Милена Енчева, Силвия Славова, Екатерина Колева, Веделина Симеонова, Светомира Вачева и Даниела Недялкова представиха кратки ревюта на десет музикални инструмента. Бяха презентирани и видео клипове с инструментални изпълнители.
Гостуващите артисти омагьосаха децата със своите солови и дуетни изпълнения на "живо" и с възможността, която им дадоха - да се докоснат до истински, а не виртуален музикален инструмент. Децата и техните родители с удоволствие надникнаха под капака на пианото, позиционираха ръцете за да "посвирят" на цигулка, "чуха" гласовете на електрическата и класическа китара, а опитите с флейтата, кларинета, тромпета и алтхорна предизвикаха изненадващо добри мелодични трели. Шестмесечната София съвсем самостоятелно откри "тайните" на акустичната китара като ударен инструмент.
След като видяха и чуха изпълнителите, запомниха как звучат и как изглеждат инструментите последваха музикалните загадки – "кой е инструментът, който чувате?" или "отгатни името ми!"; и "намери името ми!"
В края на забавното арт-ревю деца и родители имаха удоволствието да се насладят на виртуалната реалност с най-новата придобивка на Комплексен отдел "Изкуство" - музикално пътешествие с 360-градусови 3D VR очила.
Библиотечната публика от малки, големи и още по големи момичета и момчета не само се позабавляваха, а и по интригуващ начин научиха някои тайни на музикалната азбука. Целта е близката среща с музиката, музикалната теория и музикантите всъщност да провокира не само краткотрайно забавление, а траен интерес, уважение и влечение към стойностната музика. Децата пътешестваха във вълшебната страна на Музиката и преживяха едно невероятно, истинско и вълнуващо приключение в сградата на библиотечната мъдрост.

Facebook коментари