Петък, 19 Октомври 2018 г.

"Край границата" в Силистра

Днес на 15.05.2018 г от 17.00 по покана на Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра, "Край границата: Дни на румънската литература" ще гостува на жителите и гостите на крайдунавския град. Събитието е част от културната програма на Балчик, Шабла и Добрич и представя четири романа, преведени през 2017 г. от румънски на български от д-р Христо Боев ("Ангелус" на Руксанда Чесеряну, "Дефект" на Флорин Иримия, "Произшествието" на Михаил Себастиан и "Рускинята" на Джиб Михаеску). Организаторите споделят, че границата се е оказала не само отдалечено или забравено място, а и място където човек може да види и прозре важни неща за себе си и света наоколо.
Руксандра Чесеряну ("Ангелус") е родена на 17 август 1963 г. в гр. Клуж, Румъния. Тя е поетеса, есеист и публицист. Понастоящем е професор в Катедрата за сравнителна литература във факултета по литература в Клуж. Флорин Иримия ("Дефект") е роден през 1976 г. в Яш, Румъния. Преподава във Факултета по литература в университета "Александру Йоан Куза" в Яш. Михаил Себастиан ("Произшествието") е роден на 18 октомври 1907 г. в Браила, Румъния и умира на 29 май 1945 г. в Букурещ. Той е писател, драматург и литературен критик, публицист, изучава философия и право в Букурещ. "Произшествието" е роман за Балчик, Брашов и Букурещ. Джиб Михаеску ("Рускинята") е роден в Драгашани (1894), Румъния. Участва в Първата световна война, адвокат e в Кишинев и родния си град. Пише за различни вестници. Умира на 41 години от туберкулоза. Читателите вече познават и друг роман на Михаеску – "Доня Алба".
Христо Боев е роден в Пловдив, завършил е английска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Доктор по сравнителна английска и американска литература на Университета "Овидиус" – Констанца. Симултанен и писмен преводач от и на румънски, английски и български. Преподавател по английски, френски и румънски. Хоноруван преподавател по английска литература в ШУ "Епископ Константин Преславски". През 2016 получава наградата на музея на Ливиу Ребряну за превода на романа "Адам и Ева". Превел е от румънски на български над десет романа.

Facebook коментари