Понеделник, 09 Декември 2019 г.

Областна управа посочи Силистра на европейската карта.Само в "КС" рекламния филм за Силистра (видео)

Област Силистра е сред новите 25 попълнения в европейската EDEN мрежа. Този факт подчерта, с личното си участие в заключителните събития на тазгодишния конкурс за отлична туристическа дестинация, екип на Областна администрация-Силистра, съобщиха от областна администрация.
Зам. областният управител Денка Михайлова, Даринка Иванова (нач. отдел) и експертът с ресор "Туризъм" Ренета Костадинова получиха, от името на Областна администрация-Силистра, наградата за най-добра българска дестинация за 2010 г. Българският екип е допълнил националният представител в Европейската ЕДЕН мрежа Стела Балтова. Разходите по пътуването и престоя на българския екип бяха поети от организаторите от Европейската комисия
Част от участниците в заключителните събития дадоха днес нарочна пресконференция.
Предметната награда, онагледяваща с формата си земното кълбо е символично отличие, с което се изчерпват материалните стимули, разказа зам. областният управител Денка Михайлова. Тя подчерта, че проектът на областна администрация "Област Силистра представя: седемте състояния на водата - Дух, Здраве, Вяра, История, Красота, Традиция и Бит" е привлякъл вниманието на европейските институции със своята атрактивност и приложимост, но той трябва да се развие в реална туристическа дестинация. За да се случи това, тепърва трябва да се работи с тур-операторски организации, с местните общини и с бизнеса. Участие в други проекти на Европейската комисия са добра възможност за надграждане на новата дестинация, уточни Ренета Костадинов – ст. експерт в областна администрация.
В рамките на дните на EDEN –срещата в Брюксел (27 и 28 септември 2010 г.), е подписана Декларация за Европейската мрежа от добри дестинации за устойчива туризъм. Чрез нея, членовете и официално са поели ангажимент да си сътрудничат и да гарантират постоянен обмен на информация и познания за развитието на туризма. Устойчивостта на дестинациите е обсъдена и на тематична кръгла маса.
На днешната пресконференция бе представен и 3-минутният рекламен филм, който засне екип на Европейската комисия. Той е съпътствал церемонията по връчване на наградата. Силистренската туристическа дестинация, заедно с останалите 24 - на страните-членки на Европейския съюз и кандидатите за членство, ще бъде "качена" на страницата на Европейската комисия www.ec.europa.eu
Тържественото награждаване на победителите в проекта е съвпаднало с Международния ден на туризма – 27 септември. По този повод екипът на областна администрация-Силистра се е възползвал от възможността да представи страната ни и на специален информационно-презентационен щанд. Чрез него е популяризирана както област Силистра, така и България с възможностите си за туризъм.
Народният представител от Силистра Стефан Господинов, който присъства на пресконференцията, окачестви като "сериозно постижение "пробивът" на областна администрация на международна сцена".
Кръгла маса, на която на местно ниво да бъдат обсъдени конкретните възможности, взаимодействия и дейности по новосъздадената дестинация между общините, бизнеса и областната администрация, е сред първите дейности по практическата реализация на проекта.

Facebook коментари