Неделя, 26 Май 2024 г.

Проведе се първото за учебната година заседание на директорите на училища в областта

На съвещанието на директорите, първото за началникът на регионалния инспекторат по образование Габриела Миткова, се проведе на 9 септември. Тя посочи, че новата учебна година в цялата област ще започне в 50 училища - 39 общински и 11 - държавни. Нито едно учебно заведение не е закрито, а от обслужващите звена е закрит само Детския комплекс в Тутракан.
Сред положителните новости е и училището в село Средище (общ. Кайнарджа), което е преобразувано в Професионална гимназия.
1048 учителя ще преподават на 13624 ученика в Силистренско. През миналата учебна година преподаващите в училищата са намалели с около 5 % спрямо предходната. 990 първолаци ще прекрачат прага на училищата на територия на областта. Те са с 45 по-малко в сравнение с минала година.
Средната заплата за педагогически персонал е близо 670 лв., което е добър финансов стимул за учителите, отбеляза началникът на инспектората по образование. Габриела Миткова обаче посочи, че финансовата мотивировка на учителите трябва да има положително изражение и в образоваността на учениците.

Facebook коментари