Петък, 12 Април 2024 г.

42-ия традиционен "Празник на кукерите и маските-2017г." се проведе в Айдемир

На Сирни Заговезни, в с. Айдемир, по традиция се проведе 42-ия традиционен "Празник на кукерите и маските-2017г."
Организатори на проявата са НЧ " Родолюбие-2006" с. Айдемир, Кметство Айдемир и Община Силистра.
По традиция, още в началото на карнавала, събралите се зрители бяха поздравени от домакините- г-н Денчо Георгиев, кмет на с. Айдемир и д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра.
Празника уважиха и г-жа Денка Михайлова, зам.-кмет "Хуманитарарни дейности" и д-р Мария Димитрова, председател на Общински съвет- Силистра.
"С особен вълнение Ви поздравявам за организацията на празника- Кукерводен. Този ден носи силата на духа на българската традиция, той ни прави подвластни на дедите ни и техните завети. Празникът слага своеобразен финал на зимата, с метафоричното си послание "Да изгоним злите сили" . Послание към нас самите и към света, в който живеем."- бе част от приветствието на д-р Юлиян Найденов.
Фестивалът е с конкурсен характер и участниците в него бяха оценявани по многобройни критерии от тричленно жури с председател фолклористът- Сава Савов.
Тази година, участие взеха кукерски групи от с. Кайнарджа, с.Добрина, община Провадия, гр. Разград, с. Калипетрово, с. Средище, с. Сребърна, с. Айдемир и индивидуални участници. По стар обичай кукерският празник е за да изгони злото от душите и домовете на хората.
Във фестивала бяха разиграни традиционни кукерски ритуали- чернене с пепел за здраве, сватба, "заораване", освещаване от селския поп.
Журито оценява участниците по следните критерии: хореография на обредния танц, майсторско изпълнение, най-добра интерпретация на актуален проблем, принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри, цялостно представяне, автентично представяне на маски, костюми и персонажи, автентично пресъздаване на ритуала, поддържане на местните обичаи и традиции, за най-млад изпълнител.

Facebook коментари