Вторник, 23 Юли 2024 г.

Дарителски жестове обновяват болницата в Силистрa

Поради липсата на средства за капиталови разходи през последните няколко години МБАЛ АД Силистра разчита на дарители, които да ремонтират стаите за пациенти и да подобрят условията за пребиваване. Също частни лица с в основата на организирани кампании за закупуване на специализирана апаратура.
Семейството на Тодор Тодоров е сред основните дарители на здравното заведение. Досега земеделският производител е финансирал ремонта на 9 болнични стаи в различни отделения на най-голямото болнично звено в област Силистра. По груби сметки от 6 до 8 хиляди лева излиза обновяването на една от тях. Въпреки това, Тодоров не пести средства, дори напротив, опитват се да наложи стереотип, така че всички да са еднакви.
"Така го чувствам, така го правя: това е моят и на семейството ми дар за обществото. Времената са такива, че все по-трудно става изкарването на пари, а бизнесът, който ги има – ги стиска за черни дни – докато не се наложи да станат или пациенти или някой близък да посети болницата – тогава вече виждат какви са условията там. Хората бягат масово към Варна, София – където са големите болници, а всъщност всички спешни случаи ги поема болницата в Силистра – затова трябва да създадем едни нормални условия за лекуване", каза Тодор Тодоров.
Едно от първите ремонтирани помещения са в Неврологично отделение. "Ремонтът, който беше извършен в две от болничните стаи включваше измазване на стените, окачен таван, изграждане на собствен санитарен възел - като това помага за уюта и комфорта на пациентите които лежат в нашето отделение", сподели завеждащият отделението д-р Павлин Павлов.
От ръководството на болницата не скриха, че на този етап даренията са единственият начин да се подобряват условията за работа и за пребиваване на лекари и пациенти. "Това наистина е жест, който ние оценяваме изключително високо, защото това е във времена, в които не можем да се справим сами. Не са ни достатъчни средствата, не сме имали такава финансова подкрепа от министерството на здравеопазването в последните няколко години", каза пред журналисти директорът на МБАЛ Силистра д-р Даниела Костадинова.
Добрата новина е, че Тодор Тодоров има вече и своите последователи. Скоро, благодарение на бизнесмени от Силистра и Дулово, ще бъде изцяло обновено отделението по вътрешни болести. Стаите вече са ремонтирани, а в момента се модернизира интензивния сектор.
Дарителски акции са и тези, благодарение на които лечебното заведение получи от Франция 235 легла, и успя да закупи много друга техника.
Преди време с помощта на Ротари клуб Силистра и партньори бе извършен ремонт в помещения на отделението със завеждащ д-р Стоян Киров. Отново с ротарианска лепта бе покупката за близо 3 000 лева на уреди за Неонатологично отделение с ръководител д-р Румяна Манева.

Facebook коментари