Вторник, 18 Януари 2022 г.

Включиха Тутракан и Силистра във веломаршрутът "Дунав Ултра"

Веломаршрутът "Дунав Ултра", следващ поречието на р. Дунав в българската й част, се удължава с 50 км. Това обявиха от колоездачния клуб "Дунав Ултра", заел се с не леката задача да популяризира уникалния веломаршрут в България и извън нея. Дължината му вече е близо 730 км (от с. Куделин, Видинско до Черно море) след включване в маршрута и преминаване през градовете - Белене, Тутракан и Силистра, които до сега се заобикаляха. С тези нови 50 км "Дунав Ултра" става още по-привлекателен, интересен и любопитен за преминаване и предлага наистина неповторимо преживяване. В допълнителния участък се включват и нови 9 български села, които крият своите забележителности, обекти и неразказани истории.

"Кметствата на дунавските градове (малки и големи) ни увериха, че ще се включат активно и ще работят за популяризирането на "Дунав Ултра" с ентусиазъм, енергия и желание", сподели Борис Бегъмов, инициатор и създател на веломаршрута "Дунав Ултра". "Обединявайки сили, имаме още по-голям потенциал и възможности да наложим веломаршрута и да го направим един от най-добрите в Европа", продължи той.

С безценното културно-историческо и археологично наследство, природните дадености и биоразнообразие, веломаршрутът "Дунав Ултра" има всички шансове да превърне поречието р. Дунав в любима туристическа дестинация, която предлага вълнуващи преживявания и емоции за българи и чужденци.

Веломаршрутът "Дунав Ултра" нашумя през последните години с атрактивни кампании, в които аматьори-колоездачи го изминаха на два пъти за по-малко от 48 часа. През 2015-та година това се случи с велосипеди без скорости, а през 2016-та с комбиниране на 40 км бягане и 640 км колоездене.

Съвсем скоро предстои обявяването на четвърта по ред кампанията "Дунав Ултра 4", планирана за лятото на 2017 г. Преминавайки през някои от античните градове по поречието на реката, колоездачите ще допринесат, за да популяризират невероятната и древна история на дунавския регион. С четвъртата по ред 48-часова велонадпревара, организатори и участници отново ще подчертаят възможностите и високия потенциал за развитие на туризъм и велотуризъм в района.

Facebook коментари