Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Студовете спасили кайсиите в Силистренско от измръзване

Между 10 и 15 на сто е средната степен на измръзване при кайсиевите сортове в Силистренско. Най-ниската степен на измръзване е 2 на сто, а най-високата – 25.7 на сто, съобшиха от Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра, след направени изследвания. Според директора на Станцията проф. Люляна Иванова, ниските температури през януари са предпазили кайсиите от измръзване. По думите й това има своето научно обяснение, а именно, че "кайсиевите сортове са със забавено излизане от покой заради ниските температури". Според данните от изследванията, излизането от покой на изследваните сортове е между 26 и 52 на сто.

Според проф. Иванова, ниските температури от началото на януари, са задържали излизането от покой на плодните дръвчета и заради това процентът на измръзването на плодните пъпки е сравнително нисък и не е опасно.

Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Силистренско. В Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра се отглежда колекционно насаждение от около 500 сорта и сорто-образци. Научните работници са селекционирали и два нови кайсиеви сорта – "Дръстър" и "Истър".

Facebook коментари