Събота, 13 Юли 2024 г.

200 литра рибена чорба за регата ТИД на финала във Ветрен

С 200 л безплатна рибена чорба бе посрещната на финала 53-та международна гребна регата ТИД’ 2010 в село Ветрен до Силистра. В 55-та година на най-голямата подобна проява в света, започваща в Инголщадт, се включиха над 200 гребци от всички европейски дунавски страни, както и от Мексико, САЩ и Австралия. Поне 30-40 каякари, предимно от Германия, продължават от Силистра до делтата на река Дунав и до канала Св. Георги в Румъния. 2783 u; е общата дължина на регатата. Догодина за пръв път неин домакин ще е северната ни съседка, където най-после е създадена обществена организация, която поема отговорността за участие в проявата.
3-ма са участниците от Силистра в тазгодишното издание: д-р Валери Чобански, работникът Стефан Върбанов и учителят Йордан Маринов. За тях началото на регатата е от Загражден, което е около Белене. Ръководител на ТИД-а е германецът Райнер Енгелман, а на българската й част – представителят на Българската федерация по туризъм Пламен Костов. "От 15 години посрещането във Ветрен е в топ 3 на най-добрата организация, като тази година имаше и нови изненади", заяви той за медиите. 6-годишно момченце и тригодишно момиченце – негова сестричка от Германия са най-малките участници в регатата, а най-възрастен е германец на 79 години. За пръв път тидаджиите са от "тройна коалиция" – каякари, кануисти и "рудери" (академични гребци). Всички те задължително гребат на ръка. Към 50 са били участниците, движещи успоредно с регата, като някои от тях ползват и моторни лодки. По тази причина акостирани във Ветрен бяха забелязани лодки, тип "джонка" и "катамаран".
"Австрия тази година бе шампион по посрещане...с комари", заявиха потърпевши от атаката на ципокрилите. Прави впечатление и увеличението на броя на участниците. "Като наследник на древната крепост Ветренон, Ветрен е най-младата дестинация в регатата, но правим всичко възможно да превърнем посрещането на ТИД в празник на селото и на река Дунав", заяви на тържеството кметът Неделчо Кискинов. От името на община Силистра поздрав поднесе зам.-кметът Пепа Денева. В програмата се включиха ансамбъл "Силистра" със солистка Йорданка Калинова, както и ансамбъл "Ветренци" (при местното читалище във Ветрен), Мъжка вокална група от Ситово и др.
Йордан Георгиев

Facebook коментари