Петък, 01 Март 2024 г.

Осъдиха на 2,5 години и 8 000 лева "реставратора" на "Куршумлу джамия" в Силистра

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Силистра, с която турският гражданин Али Я. бе предаден на съд за незаконен ремонт на фасадата на "Куршумлу джамия", днес състав на Силистренския окръжен съд произнесе осъдителна присъда от 2 години и 6 месеца с петгодишен изпитателен срок за подсъдимия и глоба от 8000 лева.
Заради неявяването му, въпреки че е бил редовно призован чрез Министерството на правосъдието с посочени две дати, делото срещу него се гледа при условията на задочното производство. Взетата парична гаранция от 5000 лева е отнета в полза на държавата.
Турският гражданин Али Я. извършил незаконния ремонт на фасадата на паметника на културата "Куршумлу джамия" в Силистра, през есента на 2015 година. В периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. без необходимото разрешение Али наел работници без необходимата квалификация. С мраморен прах, каменно брашно и бял цимент те запълнили образуваните каверни по стените на джамията. Така унищожили безвъзвратно оригинален каменен градеж.
Присъдата на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. Днес там бе даден ход и на втори подсъдим по ремонта на джамията – паметник на културата с национално значение. 39-годишният Бюрхан Сюлейман от Дулово обжалва присъдата на Силистренския окръжен съд, който го призна за виновен и го осъди на 2 години лишаване от свобода и 5-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева. Въззивната инстанция ще се произнесе в законния 30-дневен срок.

Facebook коментари