Четвъртък, 25 Април 2024 г.

Първото дело срещу Табаков и Сефер отива отново е в съда, но с по-леки обвинения

Близо две години след като Софийският апелативен съд (САС) върна на прокуратурата първото дело срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков и бизнесмена Гюнай Сефер, то отново е в съда.

От държавното обвинение съобщиха, че са внесли в Софийския градски съд (СГС) обвинителния акт срещу Табаков и Сефер за част от строежа на пътища в община Дулово, на която ексдепутатът беше кмет. Подсъдима с тях отново ще е Росица Милчева, която е трябвало да осъществява надзор над строежа.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че новите обвинения срещу тях са значително по-леки, защото са за документни престъпления по чл. 311 от НК, а не за документна измама в особено големи размери, която се наказва с от 10 до 20 г. затвор. Именно за документна измама преди 4 години съдия Даниела Стоичкова от СГС осъди Табаков на 11 години затвор, а Сефер на 10 години. През пролетта на 2015 г. обаче апелативният съд прекрати делото и го върна на прокуратурата, след като съзря множество нарушения, допуснати, както от обвинението, така и от първоинстанционния съд.

Водещ аргумент за прекратяването беше, че по един от пунктовете на обвинението за документна измама, Табаков е бил с депутатски имунитет, защото конкретно по него нито му е била сваляна защитата, нито той се е отказвал от нея. В решението на САС се казваше, че ако прокуратурата държи на това обвинение, може да му го повдигне наново, защото той отдавна не е с имунитет. В момента Табаков изтърпява наказание от 5 години затвор по друго от делата срещу него.

От решението на САС ставаше ясно още, че апелативните съдии са изначално несъгласни с тезата на обвинението за документна измама, както е била описана в обвинителния акт, тъй като в него като ощетено е посочено само юридическо лице. Според апелативните съдии няма как да се формулира обвинение дори за основния състав на престъплението измама, без да се посочи конкретно измаменото лице. Освен това съдът беше констатирал, че на първа инстанция по част от обвиненията Табаков е получил по-тежко наказание от допустимото.

В преправения обвинителен акт на прокуратурата вече не присъства подсъдимият Веско Пачкински, който при предишното разглеждане на делото беше обвинен за съучастник на Табаков. И тогава, и сега срещу Табаков има обвинение и за престъпление по служба.

Прокуратурата твърди, че през септември 2005 г. тогавашният кмет на Дулово нарушил задълженията си при сключване на договор с фирма "Булмекс" на Гюнай Сефер, която той прехвърля след това на Зекир Дьонмез, за строеж на път от село Окорш за пътя Силистра-Шумен. Поръчката е обявена за строеж на над 7 км. път и е спечелена от "Булмекс", но след това с фирмата е сключен договор за изграждане на малко на 3 км., като сумата остава непроменена - над 1,2 млн.лева. В следващата една година била изпълнена малка част от строителната работа, за която били платени над 356 000 лева. Заради забавеното изпълнение договорът е прекратен и след нова обществена поръчка, друга фирма на Сефер печели проекта срещу 395 000 лева.

В крайна сметка е построена отсечка от около 1,7 км., като са платени над 700 000 лева.

Табаков, Сефер и Милчева са обвинени в съставянето на документи с невярно съдържание - 5 протокола за установяване завършването и заплащането на различни видове строителни и монтажни работи. С протоколите било отчетено извършването на строително-монтажни работи в много по-голям обем от действително извършените от подизпълнителя, посочват от прокуратурата.

Документните престъпления по чл. 311 от НК се наказват с до 5 години затвор. Предвид мудното развитие на делото, влязло за пръв път в съда през 2010 г., не е изключено то да бъде заплашено и от прекратяване по давност, тъй като за подобно престъпление абсолютната давност е 15 години, а 11 от тях вече са изминали.

информация: cross.bg

Facebook коментари