Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Aрхеолог представя книга в РИМ-Силистра

Пети Доневски е един от най-сериозните изследователи на античните Дуросторум и Нове. В периода 1970-1982 г. е уредник, а по-късно и завеждащ отдел Археология при Регионален исторически музей Силистра. Във времето, в което работи в музея, извършва непрекъснати спасителни разкопки в границите на Силистра. Локализира и проучва част от лагера на XI-и Клавдиев легион.

Проучва около 25 хектара от канабите на легиона – обществени и частни сгради, улична и канализационна мрежа. Проучва гробни съоръжения в рамките на античния некропол, някои от които с богат гробен инвентар. Публикува статии, свързани с Дуросторум: кастра – канаби – викуси. Обнародва находки, открити при неговите археологически проучвания.

През 1982-2009 г. е директор на Исторически музей Свищов. Прави разкопки по фортификацията на лагера на I-ви Италийски легион в Нове. Открива нови дървени и каменни кули, както и постройка от дървено-земления период на лагера. При разкопки на хълма Калето открива крепост от втората половина на III-и в. Участва в различни конференции, конгреси, симпозиуми свързани с проблемите на римски лимес. Има около 30 научни публикации и три книги.

Facebook коментари