Петък, 12 Август 2022 г.

Учениците от ЕГ "Пейо Яворов" с незабравимо преживяване в Италия

Учениците, изучаващи френски език, от Езикова гимназия "Пейо Яворов", участници в проекта "Да споделяме нашите стойности в усилието", ръководени от г-жа Магдалена Атанасова, директор на Гимназията, и г-жа Златка Димитрова, координатор на проекта, учител по френски език, бяха за една седмица в Италия, в училище "Леонардо да Винчи", гр. Палермо. Всички са впечатлени от гостоприемството и добросърдечността на италианците, от красотата на града и дори от сицилианската кухня. Мобилността им даде възможност да общуват със свои връстници на френски, английски и немски език. Ето споделената емоция на Рая и Деница Черневи от 12 б клас:
"На следващата сутрин се събрахме в училище "Леонардо да Винчи". Посрещнати от хиляди целувки за добре дошли (изненадващ за нас поздрав, мислихме си, че само във Франция има такава традиция) се запознахме и с другите делегации. Заедно разгледахме арабско- нормандския дворец, пълен с произведения на изкуството, пищен параклис, красиви полилеи и типични сицилиански мозайки. Разходихме се в центъра, където забележителният площад "Куатро Канти" ни направи голямо впечатление. Стигнахме и до кметството- изключителна сграда с огромен фонтан отпред на площад Претония или още наричан "фонтанът на срама", заобиколен от красиви статуи. Бяхме приети от заместник-кмета на Палермо. Срещата се проведе в заседателната зала и бяхме запознати с въпроси, свързани с мафията, законите,спорта и училището. След края, обядвахме в италиански ресторант, където опитахме крокети, лазаня и каноли. Следобед се отдадохме на изкуство и театър в музея на марионетките. Разгледахме различни видове кукли и гледахме спектакъл на живо (за първи път). Вечерта опитахме капоната (задушени зеленчуци, основно патладжан), разказвахме на семейството ни за културата в България, показвахме им много снимки на градовете и ги запознавахме с българските традиции и обичаи".
Организираните в училището танцови работилници по хип-хоп и латино, спортните състезания, изготвянето на самостоятелни хореографии, изработването на празнична украса и сувенири, участието в празника на "Еразъм +" ги поставя в ситуации на учене чрез правене и работа в екип с ученици от други страни.
Нашата делегация участва в празника с песента "Моя страна, моя България", с три танца: на Мариела и Крисияна, с песен на дует Рая и Деница Черневи. Публиката аплодира изпълненията, ставайки на крака, за да изрази преклонението пред таланта на нашите ученици.
Седмицата, изпълнена с емоции, знания и гордост отлита неусетно, а Илияна от 11 а клас споделя: "Върнах се друг човек – с много приятели и прекрасни спомени!".

Facebook коментари